Wysłany: 29 Lipiec 2008, 20:53 3 Problem z N70 w tym tygodniu co sie dzieje??
Mianowicie przez kilka dni po wgraniu wszystkiego na nowo po formacie gry chodziły a dzisiaj suprise: żadna nie che wystartować. Ja nie wiem czy ten telefon jest jakiś lipny czy jak? Ciągle mi się coś dzieje z oprogramowaniem już go chyba ze cztery razy formatowałem
KainKnox a kartę też formatowałeś? Na twoim miejscu spróbowałbym zaktualizować/reinstalować softa przez NSU (nie masz podanej w profilu wersji softa), później sformatowałbym kartę - może tak da radę.
Przy okazji tego tematu chciałbym zwrócić uwagę na pewną sytuację... jeżeli są błędy w sofcie (a na to wygląda, lub instalujesz jaką lipną grę która syfi telefon) to format nic nie pomoże (nawet ten hard).
Przypomnę może czym się co różnią różne działania:
- ustawienia fabryczne - przywraca ustawienia fabryczne, czyli wszystkie ustawienia (profile, motyw, tapety, położenie folderów i skrótów wmenu itp itd) przywraca na domyślne, nic nie usuwa, ani aplikacji, ani plików osobistych
- soft format - ustawienia fabryczne + usuwa wszystkie zainstalowane aplikacje, motywy w pamięci telefony, nie usuwa żadnych plików osobitsych
- hard format - to co soft + usunięcie wszystkich plików z osobistych z pamięci telefonu także libsów i ustawień aplikacji (tych co na telefonie były a nie na karcie), prawdą jest że hard format zostawia czysty system... ale czysty w sensie wyczyszczony z wszystkiego co zbędne, a nie że przywrócony do takiego stopnia jak po instalacji (jeżeli jakieś pliki zostały podmienione podczas instalacji programów czy wirusa, a są oznaczone jako systemowe to nie będą one przywrócone do oryginalnych plików)
- update softu - czyści jak soft format (tyle że z ustawieniami aplikacji i libsami) + ponownie wgrywa wszystkie pliki systemowe z oryginalnego softu
Czyszczenie karty pamięci... hmm... no właśnie telefon robi sobie katalog który jest w pewnym sensie integralną częścią systemu i wszystkie pliki tam zlokalizowane mają znaczący wpływ na soft w telefonie, więc jeżeli jest jakieś gówno na karcie to ani format ani update softu nie pomogą. Dlatego tak istotne przy wszelkich problemach z telefonem jest sprawdzanie zachowania telefonu bez karty pamięci.
Zatem jak soft szaleje najlepszym jednak wyjściem jest przeinstalowanie go, bo nie zawsze format pomaga.
Autentyczna sytuacja z wczoraj... nie mam pojęcia jakim cudem nie mogłem się dobić do tworzenia MMSa (w niedziele działało), próbowałem różnych możliwości... no nic pomyślałem - format może da radę... niestety nie dał rady dalej to samo, dopiero przeinstalowanie softu pomogło.