Wysłany: 2 Listopad 2007, 10:14 telefon nie widzi karty sim
Witam.
Mam spory problem. Mam Nokie N70 już od jakiegoś czasu. Kilka razy zdarzało się, że telefon chodził normalnie gdy nagle pojawiał sie komunikat że brak jest karty sim. Resetowałem wtedy fona i było ok. Ale dziś rano sytuacja się powtórzyła i cały czas nie widzi tej karty. Nie widzi żadnej karty, ani mojej ani znajomych. Nie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych telefonu. Cały czas jest w trybie offline co mam zrobić ? Proszę o pomoc
1. spróbuj kupić sim za 5zł i wsadzić, jeżeli dalej nie będzie widział to wina konektora podstawki sim
2. pierwszego pkt nie musisz robić o ile ktokolwiek (Ty lub znajomi) ma nówkę kartę sim
3. spróbuj wacikiem zwilżonym spirytusem przetrzeć styki na karcie sim i w telefonie, odłóż po tej czynności na 15 minut na kaloryfer czy podmuchaj w te styki żeby spirytus wyparował
4. serwis, serwis i jeszcze raz serwis
hmmm karta jest ok bo kilka już było sprawdzanych.
a co do spirytusu to może być coś na spirytusie np. woda kolońska ?
a jeśli to nie pomoże to będzie serwis, tylko chciałem się dowiedzieć czy masz może jakieś konkretne pomysły co to może być? czy to gniazdo na Sim czy może soft. Bo jest u mnie taki gościu w serwisie co naprawia telefony, ale nie chce żeby mi wymyślił jakieś cuda wianki i zaśpiewał za fikcyjne naprawy jakieś spore pieniądze...
aha, jeszcze jedno pytanie. Czy ta metoda ze spirytusem jest ryzykowna? mogę coś w ten sposób popsuć?
spirutysem tylko przeczyscisz, ale poczekaj az wyparuje. jesli to nie pomoze to nie sadze zeby to byla wina softu - na wszelki wypadek zrob hard format to wszystko sie wyjasni. jesli on nie pomorze to juz wiadomo ze cos nie tak ze sprzetem
kurcze no i czyściłem spirytusem i nie pomogło nie wiem co jest. Robiłem wcześniej przywracanie ustawień fabrycznych, później jeszcze wklepałem ten kod *#7370# na reset telefonu i tez lipa
no i byłem właśnie u serwisanta-cwaniaka i powiedział ze to może być podstawka od sima, albo jakiś "układ zabezpieczający, że nie obejdzie sie bez lutowania układów i że dolna granica kosztu naprawy to jakieś 50 zł. no fajnie