Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Stan darowizn: 50,82/84,18zł (listopad)

Poprzedni temat :: Następny temat
N70 vs. N90
Autor Wiadomość
Trochę napisał

Piwa: 2/4

Status: Offline

Wysłany: 7 Luty 2008, 12:38   N70 vs. N90

Witam.

Zastanawiam się właśnie nad zmianą telefonu na inny. Interesuje mnie konkretnie N90 ponieważ nie chcę juz telefonu bez zacnego Symbiana :D . Czy warto zamienić poczciwą N70 na egzotyczną (jak dla mnie ;) ) N90? Prosze o wasze opinie. Pozdrawaim :)
Postaw piwo autorowi tego posta

AdSense

Status: Online

Coraz lepiej

Piwa: 12/18

Wysłany: 7 Luty 2008, 14:19   

Ja na Twoim imejscu nie zmieniałbym N70 na N90.
Są to bardzo podobne telefony. Mają tą samą wersję symbiana, taki sam aparat.
N90 ma chyba lepszy wyświetlacz z tego co wiem. Ale czy warto zmieniac telefon dla samego wyświetlacza? Chyba, że lubisz eksperymentowac :)

Początkujący

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 7 Luty 2008, 18:35   

N90 ma lepszy aparat bo już w nim jest Carl Zeiss.
No i jest to dość rzadki telefon.

Rozdzielczośc w n90 jest inne = 315 x 4xx (moge sie mylić)

Sam mialem kupować n70 ale przeżuciłęm sie na n90 którą mozna kupic za te same pieniadze

Ciągle przyspiesza

Piwa: 20/7

Wysłany: 7 Luty 2008, 18:36   

N90

+ ogromny wyświetlacz,
+ 2Mpx aparat i obiektyw Carl Zeiss (n70 ma też 2Mpx jednak inny obiektyw i bez autofocusa)
+ prawie 30mb pamięci własnej
+ dowolnie obracany ekran/aparat
+ lampę błyskową

- wielka i niezbyt pochlebne opinie

N70

+ mniejsza
+ jeden z najbardziej udanych modeli nokii od czasu 6230i
+wygodny układ klawiszy
- mniejszy wyświetlacz, ale tyle samo kolorów

OSOBIŚCIE: Jak zmieniać N70 to na tlefon z najnowszym Symbianem i coś z górnej półki. Polecam N73, której jestem użytkownikiem, jeśli masz więcej kasy to kupuj bez wachania N95.

Początkujący

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 7 Luty 2008, 18:39   

PESO napisał/a:
OSOBIŚCIE: Jak zmieniać N70 to na tlefon z najnowszym Symbianem i coś z górnej półki. Polecam N73, której jestem użytkownikiem, jeśli masz więcej kasy to kupuj bez wachania N95.

według mnie zamiast n95 lepsza by była n93.
Aparat jest super! 3,2 Mpx. Co prawda n95 ma 5 Mpx ale ponoc nie jest zbyt dobry.
A n93 ma optyczny zoom.
No i wszystko co n95 prócz GPS

Administrator
Astral wanderer

Piwa: 288/12

Wysłany: 7 Luty 2008, 19:47   

gustawson napisał/a:
Co prawda n95 ma 5 Mpx ale ponoc nie jest zbyt dobry.
No powiem Ci, że osobiście testowałem N95 pod tym względem i JEDYNE do czego mogę się przyczepić to to, że wolno łapie ostrość (np. w K800i, którego teraz mam focus jest niemal natychmiastowy). Nokia robi świetne jakościowe filmy a do zdjęć nie można się przyczepić i tyle... No chyba, że jesteście jakimiś specami od fotografii :] Ja, jako laik mówię gromkie tak jeśli chodzi o aparat :P

maniek6600
[Usunięty]

Wysłany: 7 Luty 2008, 20:40   

U mnie autofocus dziala bez zajkniecia.Blyskawicznie wylapuje ostrosc.Faktem ze chwile musi pomyslec przy zapisywaniu zdjec.ALe wracajac do porownania.Faktem jest ze sa podobne te telefony.N90 jest jednak wielka i strasznie ciezka.Kolega sobie kupil i stwierdzil ze to telefon dla niego bo on tez jest sporej postury.Wysywietlacz i aparat napewno N90.Reszta to to samo ,moze drobne modyfikacje.A jest faktem ze N90 jest mało spotykana.A moze zamiast N90 rozejrzyj sie za N91????Pozdro

Trochę napisał

Wysłany: 7 Luty 2008, 23:56   

Niestety, nie stać mnie na takie rarytasy jak N95, N93, N91 czy nawet N73 :? Chciałem się zadowolić N90 ponieważ jest w podobnej cenie jak N70. A do tego miałbym rzadko spotykany telefon :D Nie wiecie może jak wyglada dostępność części do tego modelu? Możliwe jest że N90, poprzez ruchome elementy, lubi się coś popsuć... Czy ten fon ma autofocus'a? Jaki jest procesor?

Coraz lepiej

Wysłany: 8 Luty 2008, 00:09   

Procesor ARM 5 192 mHz i 32 MB pamięci RAM
Aparat z autofocusem

GOOGLE nie gryzie, pavel150.

maniek6600
[Usunięty]

Wysłany: 8 Luty 2008, 05:33   

Ale pamietaj...N90 wazy prawie 180 gram....Tak mowia wszystcy ze N95 jest duża a sprawia wrazenie duzo mniejszej od 90.Ale waga w 90 to jest spora...Na wyswietlaczu wszystko ladnie widac.Nad wyswietlaczem sa dwa przyciski do funkcji aparatu.Ogolnie telefon ciekawy.Czy lepszy od 70??Zalezy jak kto lubi..Pozdrawiam

Trochę napisał

Wysłany: 8 Luty 2008, 11:28   

matip21, szukałem i nie znalazłem nic na ten temat. Nawet na stronie Nokii nie ma inforamcji o N90 (chyba że słabo szukałem ;) ). Troche za słaby procesor jak na taki telefon :/

Może ktoś się orientuje jak wygląda jakość i głośność MP3 w N90?

Coraz lepiej

Wysłany: 8 Luty 2008, 14:38   

pavel150 napisał/a:
Może ktoś się orientuje jak wygląda jakość i głośność MP3 w N90?

Z tego co znalazłem w GOOGLE to N90 słabo odtwarza MP3. W końcu to telefon, a nie odtwarzacz MP3.

Trochę napisał

Wysłany: 8 Luty 2008, 15:11   

Myślę że muszę się sam przekonać jak sprawuje się ten telefon w praktyce ;) Ale wciąż nie jestem do niego przekonany... :/

Początkujący

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 8 Luty 2008, 15:35   

pavel150 napisał/a:
Myślę że muszę się sam przekonać jak sprawuje się ten telefon w praktyce ;) Ale wciąż nie jestem do niego przekonany... :/

Wpisz w google "n90 test"
i poczytaj kilkanscie testów

I wyciągnił średnią

aaa tylko nie patrz na ich ceny itp bo testy są robione jak fon jest stosunkowo młody

Trochę napisał

Wysłany: 9 Luty 2008, 11:33   

Prawdę mówiąc, test w necie nie odda tego co można zobaczyć osobiście.

Oglądałem jeden egzemplarz w komisie. Mam co do niego mieszane uczucia :? Ten model ma skłonności do przepalania niektórych pixeli w wyświetlaczu zewnętrznym. Ten okaz który ja oglądałem ma lekko rozlany właśnie ten ekran i zagraniczne dokumenty co mnie nie przekonuje do jego zakupu, lecz cena nie jest wygórowana - 460 zł (myślę że dałoby radę coś jeszcze urwać z ceny ;) ). Co myślicie o takiej propozycji?

Odpowiedz do tematu