Niestety nie mogę się z toba zgodzić lesiu, ponieważ np. taka N80 ma 352x416 o ile dobrze pamiętam, a ma wyświetlacz mniejszy od N73 lub tak jak w komputerze monitor masz ciągle tej samej wielkości a rozdzielczość możesz swobodnie zmieniać....
Przepraszam was bardzo ale czy wy naprawdę, aż takie mgliste pojęcie macie o matematyce ??
Nie wiem jak to prościej wytłumaczyć...
Proporcja długości do szerokości to tylko i wyłącznie stosunek wymiaru szerokości do wysokości.
Jeżeli rozdzielczość określona jest 320x240 to chyba wszyscy rozumiemy, że z tego wychodzi proporcja rozdzielczości 320/240=1.33333333. Następnie, żeby taką rozdzielczość móc wyświetlić na pełnym ekranie (na pełnej powierzchni ekranu) to ekran musi mieć taki rozmiar, żeby proporcje jego boków też miał stosunek wysokość/szerokość=1.33333333.
I w jednym wypadku to może być 5cm na 6,6666665cm, a w drugim ekran będzie mniejszy i będzie 4cm na 5,3333332cm, ale cały czas będą zachowane proporcje boków. Owszem z samej proporcji nie wyliczymy dokładnych rozmiarów... dlatego wspomniane wcześniej twierdzenie Pitagorasa daje nam drugie równanie i można to rozwiązać.
Na pewno się da, bo rozwiązałem to w 6-7 linijkach... dla n73, a także dla swojego telefonu sprawdziłem i wyszło dobrze (jak wspomniałem wynik nie jest faktycznie idealny.
To są naprawdę podstawy matematyki i naprawdę da się to rozwiązać (ja to miałem w podstawówce, teraz pewnikiem jest to w gimnazjum). Ja mam 26 lat i absolutnie nie miałem najmniejszego problemu żeby to policzyć, a wy macie 18 lat i takie problemy ze zrozumieniem...
Wybaczcie ale ja już nie umiem prościej. Jak możecie zapytajcie swoich matematyków w szkole czy mając takie dane (długość przekątnej i proporcje boków) jest w stanie wyznaczyć długości boków z układu równań.
Zakładamy że:
- x jest wysokością
- y jest szerokością
- 2,8" = 6,096
Obliczenia wyglądają w następujący sposób:
OBRAZEK
x i y są w centymetrach.
Oczywiście wynik od rzeczywistości może się różnić o klika milimetrów, jak wspomniałem wynika to z przybliżenia wartości 2,4". Producent podaje 2,4" a tak naprawdę pewnie odrobinę brakuje do tych, dlatego wynik są obarczone błędem.
I niech ktoś najlepiej teraz sprawdzi fizycznie - zmierzy, żeby zweryfikować.
Czy ktoś jeszcze nie wierzy, że tego się nie da policzyć samemu? Sprawdźcie sobie z linijką w ręku na ekranach swoich telefonów.