Wysłany: 15 Październik 2007, 18:35 [FAQ] Ładujemy baterię bez ładowarki, dzięki USB i Pop-Port
!##########
Kombinacje tego typu mimo małych napięć są krytycznie niebezpieczne dla Twojego telefonu i komputera, zanim zdecydujesz się wykonać poniższe instrukcje zastanów się co robisz! Możesz na stałe zniszczyć komputer i telefon!
!##########
A więc... siedząc na schematami serwisowymi N70 i nad opisem USB zainspirowany pomysłem usera djjuby postanowiłem spróbować naładować telefon bez użycia ładowarki i wejścia jej służącemu w telefonie... Taka możliwość istnieje ponieważ USB i Pop-Port telefonu posiadają piny zasilania... Teoretycznie było to bardzo proste, praktycznie (z braku odpowiedniego osprzętu) trudniejsze, jednak udało mi się uzyskać ładowanie poprzez połączenie komputerowego portu USB z Pop-Portem telefonu. Poniżej przedstawiam na czym się wzorowałem:
Potrzebne:
- niepotrzebny kabel USB z minimum jednym wtykiem męskim (do komputera),
- nożyczki,
- cierpliwość,
Pop-Port® - wgląd na zastosowanie poszczególnych pinów (potrzebne zaznaczone ramką):
OBRAZEK
Po 30 minutach poszukiwania niepotrzebnego kabla USB, następnych 30 minutach przy amatorskim połączeniu "na ostro" uzyskałem efekt ładowania... telefon informuje komunikatem "Ładowanie baterii", a jej wskaźnik reaguje tak jak na zwykłą ładowarkę.
Tak wyglądał mój kabel:
|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||OBRAZEK[/url]
Oczywiście wszystko można wykonać bezpieczniej i estetyczniej - ja jednak nie miałem ochoty na zabawę tylko na efekt
!##########
Kombinacje tego typu mimo małych napięć są krytycznie niebezpieczne dla Twojego telefonu i komputera, zanim zdecydujesz się wykonać powyższe instrukcje zastanów się co robisz! Możesz na stałe zniszczyć komputer i telefon!
!##########
Kod:
Autor powyższego tutoriala w żadnym wypadku nie odpowiada za powstałe w wyniku tych instrukcji szkody. Robisz to na własną odpowiedzialność!
Kod:
Zakaz kopiowania jakiejkolwiek części (wliczając tekst i grafikę) artykułu bez wyraźnej, pisemnej zgody autora!
Kombinacje tego typu mimo małych napięć są krytycznie niebezpieczne dla Twojego telefonu i komputera, zanim zdecydujesz się wykonać poniższe instrukcje zastanów się co robisz! Możesz na stałe zniszczyć komputer i telefon!
Dla tego raczej nikt nie skorzysta.
Za wielkie ryzyko! Po co komu ladowac kome po USB?
Raczej nikt nie skorzysta
hmmm pomysł niegłupi chociaż bardzo ryzykowny - bardzo łatwo o takie przepięcie, wiem bo miałem i mam nadal motorole mpx200 ktora mozna ladowac przez usb, pewnegoo razu siadło mi ładowanie, poczytalem fora i dowiedzialem sie ze najprawdopodobniej padl bezpiecznik albo układ ladowania. okazalo sie ze tylko bespiecznik, zalutowalem go i dziala
Nie wiem czy w naszej n70 jest, ale powinien byc.
Proponuje małą modyfikacje naszego układu ładowania via USB, poprzez dodanie tego bezpiecznika (0,5A) oraz wykonania bardzo prymitywnego układu filtrujacego składającego sie z 2ch kondensatorów jednego ceramicznego niespolaryzowanego 1u i drugiego spolaryzowanego ok 100u.
skoki napiecia powstaja gdy podpinamy kabel lub go wyciągamy z usb - te skoki pochłaniałby właśnie ten kondensator.
nasz zmodyfikowany kabel usb wygladałby tak:
Kod:
usb +5V -----------[0.5A]---------------------------------------nokian70 +ladow
| |+
[1u] [100u]
| |-
usb GND----------------------------------------------------------nokian70 -ladow
//Kocham tego typu posty...//
lisza22 zauważ jednak, że jest to rozwiązanie dla tych, którzy mają jako takie pojęcie o elektronice i nie chcą płacić za kawałek kabla...