Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Stan darowizn: 65,0/84,18zł

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hexen
1 Październik 2007, 14:24
[FAQ] Stworzenie "przeźroczystego" loga
Autor Wiadomość
Trochę napisał

Piwa: 39/10

Status: Offline

Wysłany: 22 Wrzesień 2007, 00:15   [FAQ] Stworzenie "przeźroczystego" loga

W tym miejscu pokażę, jak przygotowuję "przeźroczyste" logo operatora, czyli takie, aby pasowało do thema.

1. Robię screen czystego thema (bez loga)
OBRAZEK

2. Robię screen thema z ustawionym jakimkolwiek obrazkiem, ażeby wiedzieć, gdzie dokładnie jest logo.
OBRAZEK

3. Ładuję oba zdjęcia jako do Photoshopa (to z logiem jako nowa warstwa).
OBRAZEK

4. Robię zaznaczenie o rozmiarze 97x25px (taki właśnie rozmiar ma logo), i zaznaczam logo na górnej warstwie (teraz wiem, w którym miejscu mogę tworzyć nowe logo)

5. Wycinam niezbędny fragment z dolnej warstwy (czyli z tej czystej). Reszta obrazków już nie będzie potrzebna.
OBRAZEK

6. Do nowego obrazka wklejam tło loga. Teraz dodaję napis, obrazek, cokolwiek urozmaicającego logo.
OBRAZEK

OBRAZEK

:)

Przy zapisie w Photoshopie polecam wybrać jako format "BMP", żeby nie było takiego przebarwienia loga jak na screenie :)

added:

Aby ustawić obrazek jako logo operatora możemy na przykład:
1. Instalujemy program FExplorer
2. Kopiujemy nasz obrazek z logo do telefonu (np. za pomocą Bluetooth, kabla USB)
3. Przechodzimy do miejsca w którym zapisaliśmy obrazek
4. Z menu Opcje wybieramy Plik/ustaw jako logo operatora
5. Potwierdzamy restart aparatu
6. Wyciągamy baterię po czym zakładamy ją z powrotem ;)
7. Załączamy naszą N70
8. Cieszymy się nowym, "przeźroczystym" logiem

Usuwanie wygląda troszeczkę inaczej:
1. Załączamy jakiś manager plików (może być w/w FExplorer)
2. Przechodzimy do katalogu C:\System\Apps\phone\oplogo
3. Usuwamy pliczek który się tam znajduje
4. Zmieniamy aktywny profil na "Offline", po czym wracamy na profil z dostępem do sieci
5. Smucimy się z powodu braku loga :)

//update 28.09.2007

Alternatywna wersja zmiany loga BEZ RESTARTU TELEFONU
1. Przechodzimy dowolnym (ale nie systemowym) menagerem plików do katalogu "C:\System\Apps\Phone\oplogo" (jeśli nie ma tego ostatniego to tworzymy go)
2. Do tego folderu kopiujemy plik z logiem w formacie BMP
3. Zmieniamy nazwę tego pliku na 260_X_0.bmp, gdzie X to numer MNC twojego operatora:
1.Plus
2.Era
3.Orange .
4. Zmieniamy aktywny profil na "Offline", po czym wracamy na profil z dostępem do sieci
5. Logo załadowane :)
Usuwanie j/w.

W tym miejscu pragnę napisać, że jak ktoś nie potrafi/nie chce mu się bawić w tworzenie obrazka może napisać do mnie na PW podając link do theme'a, co ma się w logu znajdować a ja spróbuję coś przygotować :)

Tutorial w całości napisany przeze mnie dla forum n70.com.pl
ZAKAZ kopiowania bez mojej zgody!
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 14 piw(a):
Spierek, SaXo, fiflok23, japkooo, darxxxx, #macioo, damian8927, CHiORi, Vanisz, szmaragd6, jeditychy, Crismon, taber16, tompalo
AdSense

Status: Online

Moderator
Cinkciarz z Memphis

Piwa: 48/8

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 13:16   

dodam jak ktoś nie wie jak zrobić zdjęcie thematu bez logo to należy zrobić tak:
- wyłącz telefon
- wyjmij karte sim
- uruchom, wtedy telefon pracuje w trybie offline i nie wyświetla logo lub napisu operatora który znajduje się w tym miejscu

Początkujący

Postawił 4 piw(a)

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 19:59   

wystarczy sie zalogować na wapsterze i masz 200 wapsterów za to wisyłasz sobie
brak loga i wszystko za free bez kombinacji
:D

[ Dodano: 5 Styczeń 08, 20:01 ]
sorki usuń logo lub przeżroczyste

Nowy albo niemowa

Wysłany: 21 Styczeń 2008, 14:40   

no niestety u mnei wyswietla napis"offline"

Nowy albo niemowa

Postawił 5 piw(a)

Wysłany: 8 Kwiecień 2008, 12:56   Zrzut ekranu tematu bez loga i napisów

Vvariat napisał/a:
no niestety u mnei wyswietla napis"offline"

Witam
Aby zrobić zrzut ekranu bez loga i napisu offline (Nokia N70) należy:
1.zainstalować i zastosować temacik do którego będziemy tworzyć logo
2.wejść kolejno: menu>narzędzia>ustawienia>sieć>wybór operatora>ręczny
3Poczekać aż telefon wyszuka listę dostępnych
4.wybrać innego niż nasz i zaakceptować
5.po otrzymaniu komunikatu "błąd sieci" naciskamy szybko czerwoną słuchawkę i szybko robimy zrzut ekranu np.fexplorerem zanim tel wybierze sam naszą macierzystą siec
6.cieszymy się zrzutem czystego tematu bez loga i żadnych napisów

Sprawdzałem na mojej N70 ten sposób działa!

Początkujący

Postawił 12 piw(a)

Wysłany: 6 Maj 2008, 16:48   

Dobrze zrobiłem a nie trybi. Wcześniej nie było loga (teraz chciałem zmienić na taki z moim nickiem). Co poradzicie?

Trochę napisał

Piwa: 39/10

Wysłany: 11 Maj 2008, 18:22   

Sprawdź jeszcze raz, czy dobrze wpisałeś poprawną nazwę pliku ("260_3_0.bmp"). Sprawdź, czy plik jest aby na pewno w folderze "C:\System\Apps\Phone\oplogo". Zrestartuj telefon. Jeśli dalej nie będzie działało, zgłoś się na pw z dokładniejszym opisem (którą metodę wgrywania zastosowałeś, jaki format obrazka masz... ewentualnie wyslij mi ten obrazek).

Pozdrawiam.

Do przodu :)

Piwa: 7/22

Wysłany: 5 Wrzesień 2008, 11:07   

Witam, a ja mam jeszcze inny problem. Z nudów sobie pomyślałem, że sprawdzę jak wygląda bez tego loga (głównie to napisu) no i zrobiłem wszystko tak jak trzeba. I działa, to fakt. Ale ja mam ten durny napis, który się zmienia z 'Orange PL' na 'MILEGO DNIA'. 'Orange PL' już się nie wyświetla, ale co jakiś czas pokazuje się 'MILEGO DNIA'. I za każdym razem jak wychodzę do pulpitu, to też jest 'MILEGO DNIA'.

Zna ktoś rozwiązanie?
Tak sobie myślę, że może trzeba skopiować jeszcze raz ten plik i zmienić nazwę z jakimś innym numerkiem? Ale nie chce mi się na razie kombinować, bo może ktoś ma pewne rozwiązanie? :)

Bardzo dobrze!

Piwa: 71/29

Wysłany: 5 Wrzesień 2008, 16:15   

o ile sie nie myle (ale glowy nie daje) to na nowych kartach tych orange niema juz napisu milego dnia. Masz moze stara karte?

Hmm nie dziala mi zaden sposob, dalej jest napis. Nazwa pliku 260_1_0.bmp 1x1pixel

Wysłany: 5 Wrzesień 2008, 22:05   

No właśnie mam starą kartę. I tak dziwnie, że mam Orange PL, bo na poprzednim telefonie, który był już za czasów Orange kupiony, było jeszcze IDEA ;P

A co do tego, że Ci nie działa, to ma być nazwa pliku 260_3_0.bmp i inny rozmiar pliku chyba.

Ja u siebie już kombinowałem z innymi numerami i dalej jest to "Miłego dnia" ale kurde dziwne że pokazuje się na chwile tylko jak wychodzę do pulpitu :/

Bardzo dobrze!

Wysłany: 6 Wrzesień 2008, 08:04   

Struna napisał/a:
No właśnie mam starą kartę. I tak dziwnie, że mam Orange PL, bo na poprzednim telefonie, który był już za czasów Orange kupiony, było jeszcze IDEA ;P

Napis IDEA i Orange PL masz w sofcie w telefonie.

Natomiast MILEGO DNIA masz na starych kartach IDEA.

Struna napisał/a:
A co do tego, że Ci nie działa, to ma być nazwa pliku 260_3_0.bmp i inny rozmiar pliku chyba.

Rozmiar bez znaczenia moze byc i 1x1, mazwa musi taka byc gdyz.
26001 PLus
26002 Era
26003 Orange

Stad nazwe pliku trzeba zmienic.
Sprawdze jeszcze nazwe pliku 260_0_1.bmp bo w opisie jest odwrotnie (26010) moze to o to chodzi
///
Nazwa nic nie zmienia, to ja juz niewiem o co to chodzi. nazwa powinna byc 260_0_1.bmp logicznie rzecz biorac od nazwy sieci ale tez nie wchodzi.

Struna napisał/a:
Ja u siebie już kombinowałem z innymi numerami i dalej jest to "Miłego dnia" ale kurde dziwne że pokazuje się na chwile tylko jak wychodzę do pulpitu

Bo to tak sie pokazuje teraz, kiedys bylo IDEA,MILEGO DNiA a obecnie po zmianie softu jest na chwile a potem Orange PL wskakuje z tego co pamietam z noki 6610 jak mialem stara karte

Wysłany: 6 Wrzesień 2008, 12:18   

Acha, czyli to co piszesz o nazwach plików, oznacza że ten tutorial jest nie w pełni poprawny i prawdziwy? ;>

A co do tego Milego dnia. Wcześniej jak miałem pulpit na wierzchu, to Orange PL zmieniało się co chwilę z MILEGO DNIA, a teraz MILEGO DNIA pokazuje się wyłącznie jak wychodzę do pulpitu, od razu znika i pojawia się dopiero jak znowu wejdę gdzieś i wyjdę do pulpitu :)

W sumie to mi nie przeszkadzało nigdy te logo z napisów Orange, więc się tak bardzo tym nie przejmuję. Chciałem tylko sprawdzić czy u mnie działa to co zostało tu opisane ;)

Może kiedyś zmienię sim ;P

Bardzo dobrze!

Wysłany: 6 Wrzesień 2008, 18:40   

Zapytaj autora portu. Ale na logikę w każdym telefonie logo jest w nazwie pliku nazwa kodowa sieci. Więc tutaj też należy zwiasc poprawkę dla swojego operatora. Przygotowałem sobie pliki png,jpg to potem zobaczę. Pozatym chyba w bmp nie ma kanalu alfa.

Niewiele brakuje :)

Piwa: 55/14

Wysłany: 6 Wrzesień 2008, 21:10   

kamil004, mylisz się i to bardzo. Nazwa pliku który ma zastąpić logo operatora ma być 260_3_0 i ma mieć rozszerzenie *.bmp i oczywiście musi być w C:\System\Apps\Phone\oplogo
Nie wprowadzaj ludzi w błąd tylko dlatego, że tak Ci się wydaje. Sam sprawdź a potem pisz na temat.
Zrobiłem dokładnie jak jest w Tym FAQ i mam zamiast loga operatora napis jaki mi się podoba.
Na dowód wstawiam screena:

OBRAZEK

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
kamil004
Bardzo dobrze!

Wysłany: 7 Wrzesień 2008, 07:37   

Ok tylko czemu nie ma info że plik niezależnie od sieci musi mieć taka nazwę? Logicznie podchodząc każdy kto ma pojęcie o tych 260 zmieni to dla swojej sieci stąd to zamieszanie. I dziękuję za wyjaśnienie. Piwko.

[ Dodano: 7 Wrzesień 2008, 07:58 ]
W dalszym ciągu nie działa. Sprawdź u siebie czy ci wejdzie logo 1x1.

Odpowiedz do tematu