Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Stan darowizn: 65,0/84,18zł

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hexen
1 Październik 2007, 14:24
[FAQ] Zmiana lub uaktualnienie softa/usunięcie Orange Menu
Autor Wiadomość
Administrator
Astral wanderer

Piwa: 282/11

Status: Offline

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 23:47   [FAQ] Zmiana lub uaktualnienie softa/usunięcie Orange Menu

W związku z tym, że niedługo zaleje nas nowa fala ludzi pytających o ww., postanowiłem naskrobać ten poradnik cobym mógł łatwo i przyjemnie uświadomić owym ignorantom, że NIE używali opcji szukaj ;-P

Przejdźmy do rzeczy.

PC - PRODUCT CODE

Po pierwsze - jeżeli masz telefon na gwarancji to wiedz, że na pewno ją utracisz wykonując niżej opisane czynności. Co prawda niektórzy zmieniali PC, aby powrócić po aktualizacji softu do starego numeru, ale nie wiem czy takie coś przejdzie w serwisie nokii.
Po drugie - sama zmiana PC (product code) nie niesie za sobą żadnych utrat danych i teoretycznie sama w sobie nie jest niebezpieczna dla telefonu. Dane tracimy dopiero po zmianie softu/aktualizacji.

Wszystkie potrzebne PC są podane na końcu artykułu.

Zaczynamy:

1. Pobieramy Nemesis Service Suite i przystępujemy do instalacji:

a)Podczas instalacji zaznaczamy Virtual USB Device:
OBRAZEK

b)Możemy także zrezygnować z opisu instalacji sterownika:
OBRAZEK

2. Uruchamiamy program NSS

3. Klikamy na ikonkę "Scan for new device" - operacja może zabrać chwilkę. Czekamy cierpliwie.
OBRAZEK

3. Przechodzimy do zakładki "Phone info"
OBRAZEK

4. Klikamy na przycisk "Scan". Z telefonu zostanie odczytany m.in IMEI i aktualny PC
OBRAZEK

5. Teraz przy pozycji "Product Code" zaznaczamy "Enable" - po to, aby umożliwić wpisanie własnego PC.
OBRAZEK

6. Wpisujemy teraz odpowiedni PC i wciskamy przycisk "Write"
OBRAZEK

7. Sprawdzamy czy nowy PC został poprawnie zapisany w pamięci telefonu. Przechodzimy do zakładki "Flash"
OBRAZEK

8. Klikamy na przycisk "Scan" - powinien wyświetlić się nam aktualny PC zapisany w telefonie
OBRAZEK

9. Po zmianie PC zapewne chcecie wgrać nową/inną/polską wersję FW - po opis zapraszam tutaj.

PRODUCT CODES
Cytat:

N70 RM-84

0524090 POLAND (Ivory Pearl & Aubergine)
0524092 POLAND (Stainless Silver & Black)
0530328 ORANGE POLAND
0541862 N70-1 ORANGE POLAND
0532460 PLUS GSM POLAND
0533696 POLAND

N70 RM-84 Music Edition

0539229 POLAND

Niektóre screeny pobrane zostały ze strony || Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||

Nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałem w wyniku przeprowadzania opisanej operacji.

Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 45 piw(a):
japkooo, Magisterzzz, zbooy, Lut3k, xCinek, Snykee, piotrekbrn, Hudy, logan, Marmolada151, kociol91, qfalagupagu, Vanisz, lukasz.dudzic, themiras, Matt_at, winner4, wepster88, kulfon, maxim43, omi, mario11lsd, alex, opanie, teskelesio, Misiakr, krzysiukrz, morfix, lodz_jarek, thomas0043, Kiebuł, klawiaturek, half-man, Tost, mkar, visqon, .:FaZa:., wojtekripke, tomek9302, bYYn, szuan, Neq, Alves, Zipper, Siwy11
AdSense

Status: Online

Do przodu :)

Piwa: 5/5

Wysłany: 2 Październik 2007, 18:32   

co to jest FW

edit: Firmware

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 116/13

Wysłany: 2 Październik 2007, 20:13   

zaglądnij tutaj:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
pawell1606
Rozkręca się

Piwa: 38/24

Wysłany: 3 Październik 2007, 12:44   

Przy próbie instalacji NSS antywirus pokazuje trojany- po zignorowaniu i instalacji, dochodzę do pk.5 z opisu i nie wyświetla się aktualny PC. Jeśli się nie wyświetla- to nie mogę go zmienic. Proszę o sugestie. I jeszcze jedno który PC polecacie . Ja jestem za
0524092.

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 3 Październik 2007, 13:24   

ten polecam > 0539229

co do twojego problemu... karta sim jest włożona? profil ustawiony na ogólny? telefon włączony?

jak wszystko jest, to zapewne problemy z połączeniem (kabel), przez BT nawet nie próbuj

Rozkręca się

Wysłany: 3 Październik 2007, 13:29   

Jak pisałem w pt 5z lewej strony wyswietla imei telefonu i wersję softu ale po prawej stronie nie wyswietla PC - puste kratki czyli wydaje się połaczenie przez usb prawidlowe. Pc który polecasz jest od ME a o tej wersji slyszałem sprzeczne opinie. Już rozwiązałem problem dzięki tematowi z,, zielono mi'' jak zainstalowac ME . W tym tutorialu jest błąd .

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 3 Październik 2007, 14:21   

darxxxx napisał/a:
W tym tutorialu jest błąd

może podasz gdzie?

Moderator
inactive

Piwa: 109/71

Wysłany: 3 Październik 2007, 17:46   

darxxxx, jak przeczytasz uwaznei to na logike i ze screenów wnioskujesz ze sie nie wyswietla, musisz go sam wpisac zaznaczajac ENABLE w kratece obok a potem tak jak napisane.

Rozkręca się

Wysłany: 3 Październik 2007, 23:15   

Tutorial powinien cechowac się jasnością poleceń i komend. W punkcie 4 i 5 była pewna nieścisłośc, którą wyjaśniłem czytając jak zmienic soft na ME. Za drugim razem ten tutorial każdemu wyda sie dziecinnie prosty, ale dopiero za drugim razem. A tak w ogole nie ma sprawy , zmieniłem softa orange na ME , nie uwaliłem telefonu i jestem szczęśliwy. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem...

Moderator
inactive

Wysłany: 4 Październik 2007, 00:29   

darxxxx, to ja od siebie dodam ze na forum odwdzięczamy sie piwami i nie szczędzimy ich jesli ktos jest pomocny.

aha szczerze sie przyznam ze juz po pierwszym czytanie nie mialem watpliwosci.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
darxxxx
Trochę napisał

Piwa: 11/4

Wysłany: 8 Październik 2007, 22:43   

Kilku znajomych miało wątpliwości, więc dla lepszego zrozumienia wytłumacze jaśniej - update firmware'u/softu NSU dokonuje przez rozpoznanie modelu telefonu na podstawie Product Code'u (a nie jak większość myśli, że dowolny software ściąga się z jakiejś strony i po prostu 'wrzuca' na telefon, nieważne jaki model). Zmieniając Product Code na inny model niż posiadamy (np. na ME) 'oszukujemy' NSU który pobiera odpowiedni software z serwera Nokii i instaluje w naszym fonie.

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 8 Październik 2007, 23:20   

źle Shokky, PC odpowiada za preferencje regionalne i "wersjowe" Firmware'u, żadnego oszustwa nie ma bo NSU pobiera Firmware, tak jak napisałeś - sprawdzając i dobierając PC :)

Nowy albo niemowa

Wysłany: 9 Październik 2007, 14:25   

Witam
A co jeśli przy pobieraniu aktualizacji występuje błąd :( Że rozłączono czy coś takiego tak ok 50% mam pobrane i przerywa. Co może być przyczyną. Chce zmienić z orange na me. wyskakuje mi że mam najnowszy soft i daje mu zainstaluj ponownie. Co mam zrobić?

Moderator
inactive

Wysłany: 9 Październik 2007, 15:56   

darxxxx, boze ale nie dla mnie to piwo tylko dla autora tutoriala - ludzie ogarniajcie co się dzieje. Zaraz będzie że sie o piwa upominam 8/

Początkujący

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 9 Październik 2007, 18:04   

Czy jak zrobie to co wyzej jest opisane to nie wedzie wogole menu orange?

[ Dodano: 2007-10-09, 18:13 ]
bedzie*

Odpowiedz do tematu