Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Poprzedni temat :: Następny temat
Net via Bt
Autor Wiadomość
Trochę napisał

Piwa: 21/3

Status: Offline

Wysłany: 8 Grudzień 2007, 17:12   Net via Bt

Sam przetestowałem, wszystko działa na obojętnie jakiej karcie w telefonie, pamiętajcie - nic za to nie płacicie, połączenie odbywa się przez komputer :)

I. Co potrzebujemy?

Komputer PC z dostępem do Internetu. Adapter Bluetooth podłączony do komputera PC wraz z zainstalowanymi wszystkimi sterownikami.
Telefon z systemem operacyjnym SymbianOS s60v2 (SymbianOS 7.0, 8.0, 8.0a, 8.1).
Program M-Router
Program Gnubox.sis dla telefonu

DOWNLOAD:

>>> M-Router <<<

Download-Rapid Share
Download-Mega Upload
Download-Send Space

>>> Gnubox.sis <<<

Download-Rapid Share
Download-Mega Upload
Download-Send Space

II. Konfiguracja programu M-Router:

1. Zainstaluj program M-Router na swoim komputerze PC
2. Otwórz program M-Router Muter przejdź na zakładkę Advanced Settings

OBRAZEK

3. Naciśnij przycisk View:

OBRAZEK

4. W nowym oknie które się pojawi, wybieramy wszystkie porty (da się tylko pojedynczo) okienka oznaczonego cyfra 1 i przenosimy je do okienka nr 3 za pomocą przycisku nr 2. Na koniec klikamy OK, oznaczone nr 4, i okienko się zamknie.

OBRAZEK

5. Na koniec sprawdzamy na zakładce Advanced Settings czy porty są wybrane (czy są haczyki w zaznaczonym na czerwono okienku, moze byc wiecej niz 3):

OBRAZEK

6. Jeśli wszystko jest OK., klikamy na przycisk Close.

III. Konfiguracja aplikacji Gnubox.sis

1. Zainstaluj aplikacje gnubox.sis na swoim telefonie i włącz Bluetooth.

2. Następnie wejdź do Menu telefonu -> Narzędzia -> Ustawienia -> Połączenie -> Punkty dostępu -> Opcje -> Nowy punkt dostępu -> Użyj ustawień domyślnych
Na koniec zmień nazwę nowego połączenia na Bt (wielkość liter ma znaczenie!!!), zapisz.

3. Włącz aplikacje Gnubox i przejdź do Options -> Install -> Create Records

|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||OBRAZEK [/URL]OBRAZEK

4. Jeśli na ekranie głównym zobaczysz napis *ISP ‘Bt’ not found*, wyłącz aplikacje i włącz ją jeszcze raz. Zalecane jest w tym momencie wyłączyć aplikacje nawet, gdy nie ma takiego komunikatu…

5. Po włączeniu ponownie aplikacji przejdź do Options -> 2box Bluetooth -> Serial port. W tej chwili telefon będzie szukał urządzeń Bluetooth, wybierz swój komputer i kliknij OK.

|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||OBRAZEK[/URL]

6. Teraz kliknij Options -> Install -> change default AP i ustaw profil Bt jako domyślny Punkt dostępu

|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||OBRAZEK[/URL]

7. No i przed nami już ostatnia operacja w tym programie. Należy ja wykonywać za każdym razem aby się połączyć z komputerem W trybie gotowości aplikacji wybieramy Options -> Debug-> Bring up IF. Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze powinniśmy ujrzeć na ekranie komunikat "Connection Open"

UWAGA ! Jeżeli pokazują się jakieś errory, to przed "Bring up If", wejdź w Options -> Debug -> Use mRouter. Jeżeli dalej nie będzie działać, to sprawdź, czy gdzieś nie popełniłeś błędu lub użyj metody prób i błędów.

I to już wszysta, łatwe, nie ? Tylko pamiętaj, za każdym razem jak się chcesz połączyć przez Bt, musisz mieć w komputerze włączony mRouter i włączyć Gnubox'a i tylko powtórz krok 7.

Do Gnubox'a najbardziej polecam najnowszą przeglądarkę Opery.

No cóż, życzę powodzenia ;)

Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 18 piw(a):
Vekh, gucio, Drymon, baczupl, gdynianek, radi, koden, michal, Mi3kRo, przemax, Macio01, plastuch, xCycux, Kamil9889, monikam, papkie, bYYn, bordeux
AdSense

Status: Online

Administrator
Astral wanderer

Piwa: 270/11

Wysłany: 8 Grudzień 2007, 17:15   

Nareszcie jest coś porządnie napisanego :)

Nowy albo niemowa

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 08:49   

mi nie działa :mad: Próbowałem już kilka razy ale za każdym gdy na końcu dam Bring up IF to pokazuje się opening conn:Error-6312. Proszę o pomoc!

Początkujący

Postawił 2 piw(a)

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 12:31   

podobny toutek czytelm na forum programosy.pl i to bardzo podobny. wczoraj gdy robilem tym wg "programosow" to net dzialal, a dzisiaj juz nie dziala :? wiec postanowilem zrobic tym wg Ciebie i na koncu gdy daje "Bring up IF" t pokazuje sie opening conn:Error-6312, tak jak u uzytkownika wyzej. Autor tematu pisal ze wg tych ustawien neta chodzi Jadugadu. Czy oby napewno ?

Ciągle przyspiesza

Piwa: 17/7

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 12:54   

A czy współpracuje to z neostradą?

Trochę napisał

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 13:23   

Mi się też często pokazuje ten error, jeżeli się pokaże, to zrób "use mRouter", jeżeli dalej nie będzie działać wyłącz Gnubox'a i włącz ponownie, jeżeli dalej nie będzie działać to zrestartuj telefon :)

Administrator
Astral wanderer

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 14:57   

PESO, tak - ja mam neo i śmiga wszystko.

Trochę napisał

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 15:00   

Chodzi na każdej sieci, to zależy tylko od tego, czy dobrze wszystko wykonasz ;)

Początkujący

Piwa: 4/4

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 10:11   

Działa
Sprawdzone.
Browar leci.
Pytanie dodatkowe - gdy probuje uaktualnic KAV via BT
to podaje mi blad polaczenia przez klasyczny punkt dostepu
wszystko idzie normalnie
Czy wie ktos jak ustawic tel aby dalo sie uaktualnic uzywajac tego polaczenia?

Nowy albo niemowa

Postawił 2 piw(a)

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 16:04   

Witam, bardzo bym prosił o upload programu m-router na chomikuj.pl

Początkujący

Piwa: 3/4

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 17:33   Sterowniki BT

Ważne są sterowniki bluetootha, sterów bluesolei mrouter wogole nie widzi, polecam widcomm, choć one tez maja sporo bledow w samej aplikacji, tzn. czasem po prostu sie wyłącza i klapa :(

Administrator
Astral wanderer

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 18:47   

Na chomiku:
WidCom 5
mRouter
Gnubox

dudzio napisał/a:
sterów bluesolei mrouter wogole nie widzi
To prawda - Bluesoleil nie będzie działać.
baczupl, na twoim miejscu dałbym sobie spokój z uaktualnianiem baz w KAV przez net. Lepiej poszukaj gotowych plików. Przy uaktualnianiu przez net często były problemy.

Nowy albo niemowa

Postawił 2 piw(a)

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 19:48   

Vekh napisał/a:
To prawda - Bluesoleil nie będzie działać.
Hm.. mi działa.

Ciągle przyspiesza

Piwa: 41/25

Wysłany: 16 Grudzień 2007, 10:48   

A czy może być tak, że po skonfigurowaniu neta przez BT (oczywiście wszystko wg instrukcji Axela- i działa) może nie działać net via GPRS? To wygląda tak: przez BT mogę się połączyć i wszystko gra, ale kiedy już chcę wejść używając GPRS, to Opera (v4.0.9751) pokazuje mi komunikat, że "Próba połączenia z Internetem nie powiodła się". Przed tym, nim skonfigurowałam net via BT wszystko działało pięknie. Myślałem, że może Opera się schrzaniła, więc przeinstalowałem ją, restart i nadal nie działa. To wymyśliłem, że może ona chce się łączyć automatycznie przez BT, więc zajrzałem w menu Połączenie -> Punkty dostępu, aby usunąć pkt. dostępu, który otworzyłem przy konfiguracji "niebieskiego" neta. Jakież było moje zdziwienie, kiedy na liście nie odnalazłem punktu dostępu "Bt" :o Poza tym, przy łączeniu z netem via GPRS zniknęło mi okno wyboru punktu dostępu do internetu, tak, jak to miałem wcześniej przy uruchomieniu Opery. Czy ma ktoś pomysł, co z tym zrobić?

Administrator
Astral wanderer

Wysłany: 16 Grudzień 2007, 17:56   

RavenMag, spróbuj w Gnuboxie pacnąć w install/set to GPRS.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
+RavenMag
Odpowiedz do tematu