|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Ciągle przyspiesza
Status: Offline
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 17:15 Regeneracja baterii
|
|
|
DOmowy sposób na regenerację baterii. Sposób testowany przeze mnie i działa z 2dni do 3dni, więc przy N73 jest to znaczne wydłużenie.
1. Owiń baterię dokładnie kawałkami gazety i włóż ją do
plastikowego worka z zamknięciem.
2. Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni (gazeta
odciągnie wodę z baterii).
3. Po 3 dniach wyciągnij baterię z lodówki i pozostaw na 2 dni w
temperaturze pokojowej. (Nie kładziemy w miejscach nasłonecznienia, przy kaloryferze itp., ma być to temperatura pokojowa)
4. Po 2 dniach włóż baterię do telefonu i maksymalnie ją
naładuj.
5. Po tej operacji bateria będzie "trzymać" około 80-90 % dłużej.
Uwaga: Postepuj zgodnie z wyzej zaleconymi wskazowkami.
UWAGA: ROBISZ TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 5 piw(a): piciek, krystek0802, maTsu88, smolu, wiki650 |
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 17:27
|
|
|
Hmmm... nie wiem na ile to skuteczne, ale uprzedzę pytania.
Nie, na nowej baterii to nie będzie działać na pewno (nie zyskasz 80%-90% sprawności).
Sposób jeżeli już to efekt może dać na starych bateriach, które szybko tracą wydajność prądową.
Jeżeli Twoja bateria ma pół roku - rok to odpuść sobie takie zabiegi... lepiej przeprowadzić proces podobny do formowania.
A swoją drogą ciekawe... można wiedzieć skąd ten pomysł... doświadczenia, przemyślenia, próby, teoria ? |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 21:34
|
|
|
Właśnie zrobiłem to ze swoja starą baterią, za pare dni podzielę się efektami |
|
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
Wiek: 16 Dołączył: 01 Gru 2007 Posty: 70 Postawił 27 piw(a)
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 21:42
|
|
|
@teskelesio
Był na innych forach taki poradnik, czytałem z rok temu. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
Wiek: 23 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 23 Postawił 4 piw(a)
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:35
|
|
|
| Piwo w Twoją stronę... ktoś mi o tym kiedyś coś wspominał podobno działa ale nie wiedziałem o szczegółach dzieki |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:37
|
|
|
na moje może zadziałać i zregenerować ja na jakiś krótki okres czasu ale później szybko sie ten piekny czas skończy i nie bedzie trzymać wcale prądu ale to tylko moja teoria moge sie mylić potestuj podziel sie spostrzeżeniami |
|
|
|
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:37
|
|
|
| PESO napisał/a: | | Wysłany: Dzisiaj 17:15 |
| PESO napisał/a: | | Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni |
| PESO napisał/a: | Po 3 dniach wyciągnij baterię z lodówki i pozostaw na 2 dni w
temperaturze pokojowej. |
no i mamy...
| Cytat: | | Wysłany: Dzisiaj 22:35 |
| maTsu88 napisał/a: | | miałem starą baterie i zrobiłem tak jak napisałeś i sytuacja wygląda tak : bateria trzyma jak nowa |
LOL
///EDIT
No i bya szybka edycja postu...
teraz jest
| maTsu88 napisał/a: | | ktoś mi o tym kiedyś coś wspominał podobno działa ale nie wiedziałem o szczegółach dzieki |
|
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
Wiek: 23 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 23 Postawił 4 piw(a)
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:48
|
|
|
| chciałem wyrazić w ten sposób, że to działa ale stwierdziłem, że jak przekonam się na własnej baterii to dopiero tak napisze a co do teskelesio to wyraże się graficznie :|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! || |
|
| |
|
|
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:53
|
|
|
Zluzuj... pisałem to jako zwykły użytkownik... jakbym rangi nie miał też bym napisał... i ni jak się to ma do obowiązków na forum...
Po prostu przeczytałem i szybko skojarzyłem, że ktoś chyba skrócił ten proces z 5 dni do 5 godzin... i jeszcze zachwala, że wszytko idealnie działa. Więc nie dziw się, że wywołało to u mnie sporo uśmiechu... akurat trafiłem na ten moment w którym była jeszcze pierwsza wersja Twojego wpisu. |
|
|
|
|
 |
|
Administrator z powołania prezes
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2008, 11:11
|
|
|
| PESO napisał/a: | Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni (gazeta
odciągnie wodę z baterii). | raczej niemożliwe, żeby dostała się do środka woda, co dopiero gazeta miałaby ją wyciągnąć i to jeszcze w zamrażalniku gdzie wszyscy wiemy co się dzieje z wodą - kompletna bzdura,
po za tym nasze akumulatory są Litowo-jonowe, a lit przez swoje właściwości - nie może mieć kontaktu z wodą, więc na pewno zespół tworzący takie akumulatory zadbał o to żeby woda nie dostała się do środka, więc wyciąganie jej stamtąd gazetą raczej mija się z "celem", owinięcie tego workiem raczej też nie ma specjalnego celu...
pozostaje twierdzić tylko, że niska temperatura tak działa na akumulator, co jest bardzo mało prawdopodobne
polecam artykuł na portalu foto:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
(w znacznym stopniu dotyczy to także komórek i akumulatorów do nich) |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2008, 13:18
|
|
|
hexen poczytaj trochę o bateriach , akumulatorach [działają na podobnej zasadzie] to zobaczysz, ze niewiadomo jak było szczelnie to zawsze sladowe ilosci wody dostana sie, chociazby przez zmiane temperatury.
smiac sie z kogos w necie anonimowo to pestka
pozdor!
p.s. poszukaj tego najlepiej w ksiazkach do Fizyki. |
|
|
|
|
 |
|
Administrator z powołania prezes
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2008, 18:31
|
|
|
| zakrak napisał/a: | | to zobaczysz, ze niewiadomo jak było szczelnie to zawsze sladowe ilosci wody dostana sie, chociazby przez zmiane temperatury | siedziałem 3h i znalazłem ten sposób który przepisał PESO, w pełnej wersji - gazeta nie wyciąga wilgoci z baterii, tylko jest po to żeby po odmrożeniu wilgoć powstałą w wyniku zamrożenia usunąć...
bo szczerze mówiąc nie słyszałem o "gazecie ssącej"
| zakrak napisał/a: | | smiac sie z kogos w necie anonimowo to pestka | to groźba? bo tak zabrzmiało... po za tym, czytanie ze zrozumieniem nie boli - nie śmiałem się z autora postu, a ze sposobu na "regenerację ogniwa" który z praktycznego punktu widzenia jest niemożliwy...
dostanie się wilgoci do środka? tego niemal pewien jestem, że jest niemożliwym... oprócz "pojemnika" w którym znajduje się bateria, na pewno jest jeszcze coś w rodzaju laminatu w którym to samo ogniwo jest zalane... o zmianach temperatury się zgodzę, może powstać wilgoć w takim miejscu - ale wyciąganie jej gazetą jest równie niemożliwe jak zrobienie guza na języku... |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 17 Kwiecień 2008, 16:40
|
|
|
Był kiedyś poradnik w gazecie "komórka" - ale to dawno temu Sposoby podobne, lecz nie owijało się baterii gazetą, nie na tyle, były zdjęcia
I co do regeneracji to kiedyś w Germanosie (jak jeszcze istniał) można było sobie zregenerować baterie. Nie wiem w jaki sposób bo nigdy nie korzystałem. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 15:41
|
|
|
testowałem na swojej baterii dało ok 60% polecam |
|
|
|
|
 |
|
Coraz lepiej
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 18:44
|
|
|
może w to nie uwierzycie zrobiłem tak z baterią od mojej noki 3410 i z 3 dni bateria mi trzyma ponad tydzień wow thx za to |
|
|
|
|
 |
|
|