Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Poprzedni temat :: Następny temat
Regeneracja baterii
Autor Wiadomość
Ciągle przyspiesza

Piwa: 17/7

Status: Offline

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 17:15   Regeneracja baterii

DOmowy sposób na regenerację baterii. Sposób testowany przeze mnie i działa z 2dni do 3dni, więc przy N73 jest to znaczne wydłużenie.

1. Owiń baterię dokładnie kawałkami gazety i włóż ją do
plastikowego worka z zamknięciem.

2. Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni (gazeta
odciągnie wodę z baterii).

3. Po 3 dniach wyciągnij baterię z lodówki i pozostaw na 2 dni w
temperaturze pokojowej. (Nie kładziemy w miejscach nasłonecznienia, przy kaloryferze itp., ma być to temperatura pokojowa)

4. Po 2 dniach włóż baterię do telefonu i maksymalnie ją
naładuj.

5. Po tej operacji bateria będzie "trzymać" około 80-90 % dłużej.

Uwaga: Postepuj zgodnie z wyzej zaleconymi wskazowkami.

UWAGA: ROBISZ TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 5 piw(a):
piciek, krystek0802, maTsu88, smolu, wiki650
AdSense

Status: Online

Moderator
-=' LES!O '=-

Piwa: 358/78

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 17:27   

Hmmm... nie wiem na ile to skuteczne, ale uprzedzę pytania.

Nie, na nowej baterii to nie będzie działać na pewno (nie zyskasz 80%-90% sprawności).
Sposób jeżeli już to efekt może dać na starych bateriach, które szybko tracą wydajność prądową.

Jeżeli Twoja bateria ma pół roku - rok to odpuść sobie takie zabiegi... lepiej przeprowadzić proces podobny do formowania.

A swoją drogą ciekawe... można wiedzieć skąd ten pomysł... doświadczenia, przemyślenia, próby, teoria ?

Rozkręca się

Piwa: 22/7

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 21:34   

Właśnie zrobiłem to ze swoja starą baterią, za pare dni podzielę się efektami ;)

Trochę napisał

Postawił 27 piw(a)

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 21:42   

@teskelesio
Był na innych forach taki poradnik, czytałem z rok temu.

Początkujący

Postawił 4 piw(a)

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:35   

Piwo w Twoją stronę... ktoś mi o tym kiedyś coś wspominał podobno działa ale nie wiedziałem o szczegółach dzieki

Rozkręca się

Piwa: 7/6

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:37   

na moje może zadziałać i zregenerować ja na jakiś krótki okres czasu ale później szybko sie ten piekny czas skończy i nie bedzie trzymać wcale prądu ale to tylko moja teoria moge sie mylić potestuj podziel sie spostrzeżeniami ;)

Moderator
-=' LES!O '=-

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:37   

PESO napisał/a:
Wysłany: Dzisiaj 17:15

PESO napisał/a:
Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni

PESO napisał/a:
Po 3 dniach wyciągnij baterię z lodówki i pozostaw na 2 dni w
temperaturze pokojowej.

no i mamy...
Cytat:
Wysłany: Dzisiaj 22:35

maTsu88 napisał/a:
miałem starą baterie i zrobiłem tak jak napisałeś i sytuacja wygląda tak : bateria trzyma jak nowa

LOL

///EDIT

No i bya szybka edycja postu...
teraz jest
maTsu88 napisał/a:
ktoś mi o tym kiedyś coś wspominał podobno działa ale nie wiedziałem o szczegółach dzieki

Początkujący

Postawił 4 piw(a)

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:48   

chciałem wyrazić w ten sposób, że to działa ale stwierdziłem, że jak przekonam się na własnej baterii to dopiero tak napisze a co do teskelesio to wyraże się graficznie :|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||

Moderator
-=' LES!O '=-

Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 22:53   

Zluzuj... pisałem to jako zwykły użytkownik... jakbym rangi nie miał też bym napisał... i ni jak się to ma do obowiązków na forum...

Po prostu przeczytałem i szybko skojarzyłem, że ktoś chyba skrócił ten proces z 5 dni do 5 godzin... i jeszcze zachwala, że wszytko idealnie działa. Więc nie dziw się, że wywołało to u mnie sporo uśmiechu... akurat trafiłem na ten moment w którym była jeszcze pierwsza wersja Twojego wpisu.

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 104/12

Wysłany: 16 Kwiecień 2008, 11:11   

PESO napisał/a:
Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni (gazeta
odciągnie wodę z baterii).
raczej niemożliwe, żeby dostała się do środka woda, co dopiero gazeta miałaby ją wyciągnąć :hah: i to jeszcze w zamrażalniku gdzie wszyscy wiemy co się dzieje z wodą - kompletna bzdura,
po za tym nasze akumulatory są Litowo-jonowe, a lit przez swoje właściwości - nie może mieć kontaktu z wodą, więc na pewno zespół tworzący takie akumulatory zadbał o to żeby woda nie dostała się do środka, więc wyciąganie jej stamtąd gazetą raczej mija się z "celem", owinięcie tego workiem raczej też nie ma specjalnego celu...

pozostaje twierdzić tylko, że niska temperatura tak działa na akumulator, co jest bardzo mało prawdopodobne

polecam artykuł na portalu foto:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
(w znacznym stopniu dotyczy to także komórek i akumulatorów do nich)

Początkujący

Postawił 2 piw(a)

Wysłany: 16 Kwiecień 2008, 13:18   

hexen poczytaj trochę o bateriach , akumulatorach [działają na podobnej zasadzie] to zobaczysz, ze niewiadomo jak było szczelnie to zawsze sladowe ilosci wody dostana sie, chociazby przez zmiane temperatury.

smiac sie z kogos w necie anonimowo to pestka :hah:

pozdor! :papa:

p.s. poszukaj tego najlepiej w ksiazkach do Fizyki.

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 104/12

Wysłany: 16 Kwiecień 2008, 18:31   

zakrak napisał/a:
to zobaczysz, ze niewiadomo jak było szczelnie to zawsze sladowe ilosci wody dostana sie, chociazby przez zmiane temperatury
siedziałem 3h i znalazłem ten sposób który przepisał PESO, w pełnej wersji - gazeta nie wyciąga wilgoci z baterii, tylko jest po to żeby po odmrożeniu wilgoć powstałą w wyniku zamrożenia usunąć...

bo szczerze mówiąc nie słyszałem o "gazecie ssącej"

zakrak napisał/a:
smiac sie z kogos w necie anonimowo to pestka
to groźba? bo tak zabrzmiało... po za tym, czytanie ze zrozumieniem nie boli - nie śmiałem się z autora postu, a ze sposobu na "regenerację ogniwa" który z praktycznego punktu widzenia jest niemożliwy...

dostanie się wilgoci do środka? tego niemal pewien jestem, że jest niemożliwym... oprócz "pojemnika" w którym znajduje się bateria, na pewno jest jeszcze coś w rodzaju laminatu w którym to samo ogniwo jest zalane... o zmianach temperatury się zgodzę, może powstać wilgoć w takim miejscu - ale wyciąganie jej gazetą jest równie niemożliwe jak zrobienie guza na języku...

Początkujący

Piwa: 12/7

Ostrzeżeń:
 3/4/7
Wysłany: 17 Kwiecień 2008, 16:40   

Był kiedyś poradnik w gazecie "komórka" - ale to dawno temu ;) Sposoby podobne, lecz nie owijało się baterii gazetą, nie na tyle, były zdjęcia :D
I co do regeneracji to kiedyś w Germanosie (jak jeszcze istniał) można było sobie zregenerować baterie. Nie wiem w jaki sposób bo nigdy nie korzystałem.

Początkujący

Piwa: 1/9

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 15:41   

testowałem na swojej baterii dało ok 60% polecam :roll:

Coraz lepiej

Piwa: 31/25

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 18:44   

może w to nie uwierzycie zrobiłem tak z baterią od mojej noki 3410 i z 3 dni bateria mi trzyma ponad tydzień wow thx za to :D

Odpowiedz do tematu