|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Moderator Feel My Power : )
Status: Online
|
Wysłany: 21 Marzec 2008, 18:52 Zbędne megabajty w pamięci telefonu
|
|
|
Zastanawiasz się dlaczego masz tak mało wolnego miejsca w pamięci telefonu?
Już nie wiesz co masz zrobić, a denerwuje Cię to? Myślisz, że hard format Ci pomoże? W pewnym sensie tak, ale problem pojawić się może na nowo. Postaram się krok po kroku opisać co musisz usunąć/zrobić (żadnym kosztem, nic Ci się nie stanie z telefonem) żeby przywrócić parę mega z powrotem
Opiszę co może się przyczynić do tak gwałtownego spadku pamięci i sposób tego usunięcia:
- Zainstalowana opera w wersji sis* (zapamiętuje historie, zapisuje obrazki) gdy przeglądamy stronę to na dole jest napisane ile kb zostało pobrane (jeżeli jest np. strona z dużą ilością obrazków to pobierze nawet ponad 1mb i to wszystko przełoży się na naszą niezbędną pamięć ). Sposób na to jest taki, że trzeba usunąć prywatne dane. Jak to zrobić? (patrz niżej)
Strona główna opery menu tools private data zaznaczamy co chcemy (najlepiej wszystko) menu delete selected. Jak używasz Net via Bt i nie usuwasz tego to Ci się nazbierało pewnie bardzo dużo.
- Wiadomości. Pamiętajcie, że jak ktoś wyśle wam Mp3, zdjęcie przez bluetooth to nie zapisuje się od razu do galerii tylko do folderu wiadomości, a dokładniej do skrzynki odbiorczej, wtedy trzeba ją samemu zapisać i usunąć z folderu.
Źródło: Menu wiadomości Sk.odbiorcza
-Oczywiście zbędne pliki, które mogą być zapisane na karcie pamięci (tapety, video, dźwięki, motywy i inne), a są zapisane w pamięci telefonu.
Źródło: Galeria, menadżer aplikacji, tematy.
-Gry, aplikacje, które są zainstalowane na karcie pamięci tworzą sobie i tak jakieś pliki w pamięci telefonu (save i inne). Z tym się niestety nie da nic zrobić (u mnie 2mb)
Źródło: C system Apps.
-I teraz najważniejszy plik kompletnie nie potrzebny, a zajmujący bardzo dużo miejsca w pamięci telefonu szczególnie gdy słuchamy dużo muzyki. Jest to plik zbierający sobie dane: ID, Filename, artist, ID album itd. z utworów. Aktualizowane przy każdym uruchomieniu odtwarzacza z tym, że po usunięciu nowa baza zajmuje tylko kilka kilobajtów. Gdzie go znaleźć i jak się go pozbyć
C system data music.db usuń. Jak używamy Power Mp3 to tym bardziej plik jest zbędny, aczkolwiek oryginalny odtwarzacz będzie działał jak należy.
U mnie ten plik zajmował aż 5mb, po jego usunięciu i włączeniu odtwarzacza już tylko ponad 100 kb, natomiast u kogoś innego aż 8mb Usuwajcie go jak najszybciej
Irytowało mnie to, że mam tylko 3mb wolnego miejsca w pamięci telefonu, więc dlatego postanowiłem napisać ten Tutek. Teraz mam ponad 10mb
Pamiętaj, że przyczyną małej ilości pamięci może być wolne działanie telefonu.
Do tego wszystkiego potrzebny będzie tylko || Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||FExplore[/URL]
Jakieś pytania, proszę pisać.
Tutek stworzony przez maly4hard dla forum n70.com.pl |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): PiotrPiReS, teskelesio |
 |
AdSense
|
|
|
|
 |
|
Moderator Fastina lente.
Status: Offline
|
Wysłany: 22 Marzec 2008, 09:36
|
|
|
Eeee ja mam 16 mega wolnej pamięci. I z żadnej opisanej wyżej rady nie korzystałem. Ale miło, że ktoś się stara.
A tak na przyszłość to jeśli ktoś ma dużą kartę pamięci to niech dba o to żeby nic nie zapisywało się w pamięci telefonu. Tak jest łatwiej. |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 22 Marzec 2008, 11:13
|
|
|
| LNG napisał/a: | | Eeee ja mam 16 mega wolnej pamięci. I z żadnej opisanej wyżej rady nie korzystałem. | I tak się właśnie dba o telefon |
|
|
|
|
 |
|
Do przodu :)
|
Wysłany: 22 Marzec 2008, 15:47
|
|
|
Ja mam 15mb pamięci i też nie skorzystałem z rad wyżej wymienionych, ale na pewno są one przydatne. Będzie do czego odsyłać ludzi, którzy w przyszłości będą mieli z tym problem, a będzie ich mnóstwo (bo cały czas jest, a tego się nie da wytępić )
W pamięci telefonu mam tylko wiadomości, SmartSettings, t99 i jeden theme, bo to może być mi potrzebne, gdy wyjmę kartę |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 25 Marzec 2008, 17:04
|
|
|
maly4hard, właśnie to ja miałem 8mb. Teraz zajmuje tylko 60kb |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 7 Maj 2008, 20:48
|
|
|
Witam
A ja z nudów spróbowałam i nawet pomogło. Odzyskałam 4mb Zawsze mozna spróbować. Dzieki, pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
Wiek: 17 Dołączył: 19 Gru 2007 Posty: 20 Postawił 4 piw(a)
|
Wysłany: 7 Maj 2008, 21:01
|
|
|
A możecie mi wytłumaczyć dlaczego w mojej noki n70 pojemność dysku C wynosi 11804 KB (11mb) ?? Może to być spowodowane tym że telefon jest z włoskiej sieci TIM ??
Aha i tak przy okazji - we wszystkich programach diagnostycznych na telefonie pisze mi że mam 16,7mln kolorów |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
Wiek: 18 Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 26 Postawił 1 piw(a)
|
Wysłany: 7 Maj 2008, 23:19
|
|
|
Ja nie mam problemów z miejscem na pamięci telefonu. Mam karte 1 GB i wszystko na nią instaluje. Raz na miesiąc robie hard format i śmiga jak po paru piwach |
|
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
Wiek: 15 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 41 Otrzymał 4 piw(a)
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 15:30
|
|
|
| Mozna jeszcze dodac, ze pliki czasem zalegaja w lokalizacji C:\nokia\installs i E:\nokia\installs jezeli instalacja zostanie przerwana lub sie nie powiodla. Do tych folderow sa kopiowane tymczasowe pliki instalacyjne. |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 15:36
|
|
|
Transfer z karty jest wolniejszy (znacznie) niż z wewnętrznej pamieci telefonu, dlatego programy systemowe (przewaznie male) lepiej instalowac w pamieci telefonu, poza tym w razie awarii karty sa zawsze dostepne. Natomiast muzyka, zdjecia/filmy, gry, duze programy jak nawigacja itp. powinny byc w karcie pamieci. Ja mam wolne 4.5 MB i nie potrzeba wiecej, to nie RAM, nie przyspieszy dzialania telefonu i nie da zadnych innych korzysci, a systematyczne uwalnianie pamieci z SMSow, MMSow, itp. to podstawa, ale to trzeba miec 'we krwi' |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 23:23
|
|
|
| ja tam mam 16,807mb w telu, nic do pamieci nie instaluje poza jednym tematem, zeby w razie wyjecia karty dzialal oraz 2 programy ktore musza byc w telu a nie na karcie. To wszystko, a tel i tak muli, nic nie usuwalem, tak dbam ze tyle tej pamieci jest wolne:] a co do wiadomosci mp3 itd to wystarczy ustawic zapisywanie na karcie pamieci i po problemie |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 26 Sierpień 2008, 22:03
|
|
|
| a mozesz mi napisac po polsku jak usunac ten ostatni najważniejszy plik bo z angielskim to ja kompletnie nic nie kumam |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 26 Sierpień 2008, 22:54
|
|
|
| Moniczka_1988 napisał/a: | | a mozesz mi napisac po polsku jak usunac ten ostatni najważniejszy plik bo z angielskim to ja kompletnie nic nie kumam |
Hmm... nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi? |
|
|
|
|
 |
|
Zasłużył sobie
|
Wysłany: 27 Sierpień 2008, 08:48
|
|
|
z angieskim? przeciez to po polsku napisane Oo
odlasz X-Plorera albo FExplorer wchodzisz do C:\system\data\music.db <-- kasujesz ten plik.
Jesi nie bedziesz uzywal orginalnego wbudowanego odtwarzacza to ten plk nie bedzie sie pojawial. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 10:09
|
|