Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Poprzedni temat :: Następny temat
Darowizny na utrzymanie forum
Autor Wiadomość
Do przodu :)

Piwa: 26/6

Status: Offline

Wysłany: 17 Czerwiec 2008, 00:32   

najwyraźniej sam nie wie :]
Postaw piwo autorowi tego posta

AdSense

Status: Online

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 106/12

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 18:57   

myślałem nad zmianą hostingu, konkretnie na ta ofertę:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||

różnica cenowa to jakieś -30zł z groszami, a różnica w konfiguracji to jakieś +30gb transferu miesięcznie no i to reseller więc wiadomo ocb, co o tym sądzicie? Bo tutaj faktycznie drogo jest...

FC.pl mają szafy w Holandii, pingi mniej więcej takie same jak tutaj (?), czasem nawet niższe...

ktoś się wypowie?

Do przodu :)

Piwa: 26/6

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 01:43   

Opinie o tym hostingu krążą bardzo różne, jedni go chwalą, inni narzekają

Cytat:
nie polecam tego hostingu, serwery bardzo wolne, kotnak z administracja bardzo utrudniony, na odopowiedz czeka sie po pare dni, blokuja czesto serwery, a potem nie miozna tego wyjasnic, w ogole do bani

Cytat:
Hmm mam tam konto od 3-4 miesięcy, bardzo miły admin, serwer działa przez cały czas, bezawaryjny. Znowu pewnie wyskoczy masa osób co napisze,ze sa serwery i hosting do bani ale ja nie mam zastrzeżeń - jeżeli ktoś umie administrować serwerem to nie będzie awarii.

Cytat:
nie pozwalają uruchamiać większości skryptów :/ np katalog qlweb

Na pewno zaletą jest cena w porównaniu z obecnym hostingiem ;)

Pomimo niektórych negatywnych wypowiedzi wielu ludzi chwali sobie ich usługi i prawdę mówiąc w porównaniu do opinii o innych hostingach FC wypada bardzo dobrze. Ja jestem ZA :]

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 11:18   

ja patrzyłem na host ranking, no i mają bodaj 3 miejsce... sam nie wiem

Wu 
Nowy albo niemowa

Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 11:38   

Panie hexen:

120zł miesięcznie za hosting to zdecydowanie za dużo! Chociaż forum działa bardzo dobrze...I kontynuowanie współpracy z tą firmą nie byłoby błędem!

hexen napisał/a:
zmieniłbym serwer nawet od zaraz gdyby nie to że przenoszenie zajmie parę dobrych dni i nie obejdzie się bez problemów...

Nie wiem co powiedzieć.... Zapytania do bazy danych ręcznie przepisujesz? :)

Powiem tak: przenosiłem kilka razy forum ponad 2 razy większe od tego (zarówno pod względem liczby userów jak i postów) - góra godzina i po sprawie... Najwięcej zajmuje download i upload (z naciskiem na upload) tak dużej bazy danych.
Trzeba posiadać tylko wiedzę..wiedzę..Bez teorii praktyka wychodzi właśnie parę dobrych dni + problemy!

Poza tym! Nic po dobrym hostingu/serwerze jeżeli forum będzie masakrycznie obciążać serwer!

Jak wiele wiesz o instalowanych modyfikacjach na forum?

Oceny tematów - na pewno ona "szybciutka" nie jest...A zbędna? :x No jak...
BeerMod - tu od razu zaznaczę - kompletnie nie ma racji bytu! Wiesz jak ta modyfikacja jest nie zoptymalizowana? Jak obciąża serwer? Pewnie nie! I nic w tym dziwnego, też go instalowałem bo fajny i w ogóle....Ale do czasu... Przychodzi moment, gdzie koszt hostingu/serwera jest zbyt wysoki by to utrzymać... Widzę, że tutaj beermod nie pełni praktycznie żadnej roli...! Po prostu userzy dają "bez powodu" punkciki czasem...Czyż nie? Może warto zastąpić tą wielką modyfikację jakimś prostym systemem punktów?! Warto się zastanowić nad wieloma aspektami... No chyba, że cena hostingu/serwera nie stanowi żadnego problemu... :)

W tej cenie można dostać już serwery dedykowane! Proszę spojrzeć na ofertę ovh.pl - "KIMSUFI 2008" za 97zł...Nie jest to potwór ale z takim forum sobie poradzi.... Zakładając do tego wiedzę administratora w konfiguracji Apache'a i MySQL...
"KIMSUFI 2008 XL" to już niezła maszyna, ale cena 181zł... :)
Polecam też spojrzeć na ofertę RPS'ów, są to serwery dedykowane, różnica polega na tym, że dysk jest sieciowy, tzn kilka serwerów korzysta z jednego dysku. Zwazywszy na cene opcja bardzo dobra. || Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
RPS1 sobie bez problemu poradzi, co zresztą mogę udowodnić jako klient :)
RPS2 jest już szybszy, ale i droższy....RPS3 jeszcze niedostępny. No cóż, wszystko zależy od pieniążków, niestety... :)

Mimo wszystko forum działa bardzo dobrze tutaj! 120zł miesięcznie to faktycznie dużo, ale może jednak warto? Może reklama? Allegro? Jest trochę możliwości, bo z samych zbiórek faktycznie, zbyt długo "żyć" nie można.

Lubię tu zaglądać, nie tylko ze względu tematyki (telefonik :) ).

Pozdrawiam.

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 12:07   

Wu napisał/a:
Nie wiem co powiedzieć.... Zapytania do bazy danych ręcznie przepisujesz?
nie, mam upload 128kbps...

Wu napisał/a:
Trzeba posiadać tylko wiedzę..wiedzę..Bez teorii praktyka wychodzi właśnie parę dobrych dni + problemy!
wiedza jest, praktyka również :)

Wu napisał/a:
Jak wiele wiesz o instalowanych modyfikacjach na forum?
Wszystko co powinienem :)
Modyfikacje były instalowane na życzenie userów, sam osobiście twierdzę, że forum w wersji Lo-Fi by wystarczyło całkowicie... A czy BeerMod jest wielki... no nie wiem

Wu napisał/a:
ovh.pl
odpada zdecydowanie... powody mam swoje

co do obciążenia serwera: 40% CPU w godzinach szczytu, normalnie 10-15%

Wu napisał/a:
Mimo wszystko forum działa bardzo dobrze tutaj!
o to właśnie chodzi, czyż nie?

Wu napisał/a:
Może reklama? Allegro? Jest trochę możliwości, bo z samych zbiórek faktycznie, zbyt długo "żyć" nie można.
tak, zdaję sobie z tego sprawę... ale jakoś nie dostrzegam reklamy która trafiłaby w użytkowników i byłaby klikana na tyle żeby utrzymać serwer...

Wu 
Nowy albo niemowa

Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 12:25   

hexen napisał/a:
ale jakoś nie dostrzegam reklamy która trafiłaby w użytkowników i byłaby klikana na tyle żeby utrzymać serwer...

Ale co Cię interesuje ile dany klient będzie miał kliknięć? :)
Ważne, żeby sprzedać, musi być tanio (ale dużo sztuk), wtedy dobrze na tym wyjdziesz.

Chyba się nie zrozumieliśmy, Ty chyba myślisz o coś pokroju google adsense (klikanie), a ja o np bannerze płatnym z góry czy ew. mailing.

hexen napisał/a:
mam upload 128kbps...

A ja tylko 256... :)

hexen napisał/a:
odpada zdecydowanie... powody mam swoje

No to niestety wiele tracisz, w tym momencie ich oferta jest bezkonkurencyjna...

hexen napisał/a:
co do obciążenia serwera: 40% CPU w godzinach szczytu, normalnie 10-15%

Cały CPU jest dla Was? (Tylko dla Was) No i zależy też jaki ten CPU :)

hexen napisał/a:
A czy BeerMod jest wielki... no nie wiem

To duża modyfikacja, ale co najważniejsze od dawna NIE rozwijana... No i serwer obciąża...Bardzo. Szczególnie w zastosowaniu na tym forum, gdzie z powodzeniem zastąpisz go dużo mniejszą modyfikacją.

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 14:32   

Wu napisał/a:
Cały CPU jest dla Was? (Tylko dla Was) No i zależy też jaki ten CPU
nie, nie cały, ale użycie było zbadane tylko dla naszego konta

Wu napisał/a:
No to niestety wiele tracisz, w tym momencie ich oferta jest bezkonkurencyjna...
możliwe, chyba będę musiał zbadać tę firmę :)

Wu napisał/a:
To duża modyfikacja, ale co najważniejsze od dawna NIE rozwijana... No i serwer obciąża...Bardzo. Szczególnie w zastosowaniu na tym forum, gdzie z powodzeniem zastąpisz go dużo mniejszą modyfikacją.
a o jakim konkretnym obciążeniu mówimy? Chodzi o wczytywanie stron? bazę? czy transfer?

ale zmiana i tak by się przydała, wg mnie piwa są zbyt "trywialne", i chyba zamiast tego lepsze byłyby po prostu "punkty" - ale chyba wbudowane "pomógł" nie wchodzi w grę - może jakaś propozycja?

[ Dodano: 28 Czerwiec 2008, 14:40 ]
Co do RPS1: mógłbyś mi to jakoś przybliżyć? Bez bicia się przyznam, że moja wiedza w zakresie konfigurowania MySQL i Apache/PHP na serwerach nie wybiega po za standardowe opcje, wiedzę 3 letniego użytkownika desktopowego Linuksa (po prostu się w to nie bawiłem tak bardzo) a oferta faktycznie wydaje się bardzo dobra z tego co widzę. JEżeli chodzi o system to z tego co moja wyobraźnia mówi, najlepszy byłby RELEASE 2 RPS - pod względem łatwości...

[ Dodano: 28 Czerwiec 2008, 14:44 ]
nie bardzo tez rozumiem system płatności u nich:

- zamawiając usługę na 12-mcy, muszę zapłacić za 12 z góry czyli w tym wypadku 584.14PLN czy płatne jest co miesiąc? bo opcja wykupienia na miesiąc mnie trochę zmyliła...

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 01:25   

zbieramy nadal, potrzebujemy na lipiec - prawdopodobnie ostatni miesiąc na tym hostingu, w sierpniu się przenosimy na inny

Niewiele brakuje :)

Piwa: 322/32

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 20:14   

hexen napisał/a:
zbieramy nadal,potrzebujemy na lipiec

ile brakuje?

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 22:43   

całość, wszystko to co wpłaciliście zostało wypłacone na 3 miesiące, czerwiec, maj i kwiecień, zostało bodaj 10zł które wżarła prowizja za utrzymanie mojego konta...

Trochę napisał

Piwa: 26/1

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 23:44   

jakbym miał to bym dał i wprowadził pare nowych pomysłów. ale tyz zame się później.

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 11 Lipiec 2008, 13:33   

contrip napisał/a:
pare nowych pomysłów. ale tyz zame się później.
hm?

Nowy albo niemowa

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 18:38   

hexen napisał/a:
i mieć pingi po 200-300ms? dziękuję, postoję...

Wynik z mojego łącza neo512 (wielu ma gorsze),
Obrazek

tutaj mam (i nie ma tam):
- jeden z najlepszych (jak nie najlepszy) dostawca usług hostingowych w Polsce,
- 5 minutowy support po polsku,
- zapłatę w polskich złotych (bez utraty nawet grosza na stopie walutowej),
- panel i wszystko po polsku,
- datacenter w Warszawie,
- bezpośrednie podłączenie do węzła Neostrady (największego dostawcy Internetu w Polsce)

nie żebym miał problemy z angielskim, ale ten język staje się bardzo trudny przy rozwiązaniach technicznych...

[ Dodano: 9 Czerwiec 2008, 20:36 ]
po za tym, obecny transfer nam wystarcza, a pojemność jest zdecydowanie ponad nasze potrzeby

[img=http://img228.images...pinggq0.th.jpg]
wcale nie takie duze pingi ;) sprawdzalem z neo 512 i z neti i wyszy podobne

Administrator
z powołania prezes

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 20:27   

Cytat:
[img=http://img228.images...pinggq0.th.jpg]
wcale nie takie duze pingi ;) sprawdzalem z neo 512 i z neti i wyszy podobne

no to zobacz na moim screenie które IP sprawdzałeś :) bo wg mnie sprawdzałeś dhosting.pl

Odpowiedz do tematu