Wysłany: 7 Kwiecień 2008, 23:18 GPS w trudnym terenie
Witam,
czy ktoś ma doświadczenia z wykorzystaniem odbiorników GPS z N70 poza głównymi drogami, w terenie takim, jak las, gdzie sygnał z satelitów może być słabo odbierany? Zastanawiam się, czy N-ka z GPS i np. z aplikacją Trekbuddy zdałaby egzamin do nawigacją w czasie pieszych i rowerowych wędrówek offrouds?
Mam pewne doświadczenia z tym związane. Ale muszę powiedzieć na wstępie, że w lesie i gdziekolwiek poza trasą sygnał gps jest super silny, ponieważ nie ma budynków, które mogą przysłaniać horyzont (liście nie wystarczą, mówię o sirf star III). Z resztą nawet w górach zawsze mam dobry zasięg, tylko na samym początku trzeba stać w miejscu ze 2 minuty, aż moduł porządnie złapie sygnał.
Jeżeli chodzi o aplikację, to polecam smartcomgps, lub mvgpsII. Są to programy pod symbiana i są o niebo szybsze od wspomnianego trekbuddy, który jest ok, ale na fony obsługujące ino javę. Mapy do smartcoma znajdziesz na|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! || folder maps (użytkownik: gps, hasło altplgps). Przeważnie są w jpgach i trzeba je przekonwertować na pliki widziane przez smartcoma. Trzeba poczytać trochę o ustawieniach programu, jak tworzyć swoje mapy (np. ze swoich skanów papierowych map), ale to na dzisiejszy dzień tylko google.pl.
Dzięki - b. pomocne. Pytałem o to, bo miałem do czynienia z urządzeniami GPS typu "autonomicznego", działającymi samodzielnie (niektóre Garminy), które b. słabo radziły sobie właśnie w lesie, nawet z dodatkową anteną zewnętrzną i często w ogóle były nieprzydatne. Łapały sygnał dopiero po wyjściu na zupełnie otwartą przestrzeń.
Dzięki też za polecenie SmartcomGPS - faktycznie ma dużo większe możliwości niż Trekbuddy. Na razie ściągnąłem sobie triala ze strony producenta, bo pod linkiem, kt. podałeś jest wersja niekompatybilna z N70
O przepraszam. Mój błąd. Post już edytowany, a smartcoma znajdziesz teraz tu|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! || (na 100% działa z n70). Znajdziesz tam też darmowy odpowiednik smartcoma, czyli mvgps oraz programik do konwersji plików graficznych na *.ogf2 (mapy dla smartcoma i mvgps)