|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Nowy albo niemowa
Status: Offline
|
Wysłany: 30 Grudzień 2007, 16:59 Navibe nie ma zasiegu
|
|
|
Moje pytanko jest takie: zakupiłem na allegro telefonik i gps navibie GB732. Zainstalowałem tomtoma i widzi mi normalnie gps, jednak problem jest z samym GPSem nie może znaleźć zasięgu, godzinę mrugała mi ta zielona ikonka i eko. Z tego co widzę opcjonalnie w zestawie powinna być antena MMCX, czy ona jest konieczna żeby GPS złapał zasięg??
Z góry dziękuje i pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 7 Styczeń 2008, 20:56
|
|
|
Najlepiej wyjdź na dwór i bądź w ruchu to powinno
po chwili złapać fixa (zasięg). To wejście jest na
dodatkową antenę, ale ona nie jest ci potrzebna.
Pozdrawiam... |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 16:22
|
|
|
| Żeby złapać fixa to najlpeiej stać w miejscu, pod gołym niebem. |
|
|
|
|
 |
|
Moderator Cinkciarz z Memphis
|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 17:11
|
|
|
dzisiaj byłem akurat w sklepie u znajomego co ma gps'y i moduły w swojej ofercie, no i przyszedł jakiś gościu z modułem navibe i powidział mu że nie działa i czy coś moze z tym zrobić. próbowaliśmy złapać sygnał z 3 różnych telefonów i dopiero na końcu w moim telefonie złapał sygnał, ale to zajęło jakiś 10min, co się okazało w każdym telefonie łapał ten sygnał po takim czasie. zapytaliśmy się go skąd to ma to co on mógł odpowiedzieć??
z allegro, bo tam tanio...
kolejna próba połączenia się trwała już jakieś 3-4min.
a znajomy ma taki moduł za coś koło 200pln w sprzedaży (nie pamiętam dokładnie firmy, holux chyba) i tam sygnał był może po 1min od podłączenia, wszystko działało elegancko, a kolejne łączenie trwało dosłownie sekunde, pyk i już jest, a jak się kupi u niego taki moduł to od razu wgrywa tomtom'a najnowszą wersje która pasuje akurat do danego telefonu |
|
| |
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 18:10
|
|
|
| Nefahrius napisał/a: | dzisiaj byłem akurat w sklepie u znajomego co ma gps'y i modóly w swojej ofercie, no i przyszedł jakiś gościu z modułem navibe i powidział mu że nie działa i czy coś moze z tym zrobić. próbowaliśmy złapać sygnał z 3 różnych telefonów i dopiero na końcu w moim telefonie złapał sygnał, ale to zajęło jakiś 10min, co się okazało w każdym telefonie łapał ten sygnał po takim czasie. zapytaliśmy się go skąd to ma to co on mógł odpowiedzieć??
z allegro, bo tam tanio...
kolejna próba połączenia się trwała już jakieś 3-4min.
a znajomy ma taki modół za coś koło 200pln w sprzedaży (nie pamiętam dokładnie firmy, holux chyba) i tam sygnał był może po 1min od podłączenia, wszystko działało elegancko, a kolejne łączenie trwało dosłownie sekunde, pyk i już jest, a jak się kupi u niego taki modół to od razu wgrywa tomtom'a najnowszą wersje która pasuje akurat do danego telefonu |
Przecież łapanie sygnału z satelit przez moduł nie zależy od telefonu. Możesz nawet w ogóle nie mieć telefonu przy sobie, a moduł i tak łączy się z satelitami. Chyba, że mówisz o połączeniu BT, ale to już przecież inna sprawa.
Ja mam najtańszy navibe gb 732 z sirf III grubo ponad rok-własnie z allegro, i działa bez problemu |
|
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
|
Wysłany: 10 Styczeń 2008, 00:31
|
|
|
ja mam navibe 735, działał świetnie przez 3 tygodnie aż do wczoraj (kiedy to poddałem go drugi raz ładowaniu). Od tego czasu za nic nie chce złapać sygnału Nie wiem co jest grane. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 10 Styczeń 2008, 23:13
|
|
|
Wiadomo że droższy sprzęt może być lepszej jakości ale sam korzystam z Navibe GB735 i owszem czasem trzeba chwilkę poczekać zanim znajdzie sygnał GPS ale nie trwa to długo i można sobie spokojnie poradzić. Nie panikować |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
Wiek: 29 Dołączyła: 31 Mar 2008 Posty: 8 Postawił 1 piw(a)
|
Wysłany: 4 Kwiecień 2008, 23:35
|
|
|
mam 735 ale u mnie działa oki a sygnał z bt jest po kilku sekundach natomiast satki łapie w nie więcej niż minutę a ładowałem go kilka razy i jest godny polecenia do n70, ostatnio przeinstalowałem toma na garmina i muszę powiedzieć że działa znacznie szybciej jeśli chodzi o połączenie przez bt, z tym że bt włączam przed uruchomieniem garmina i jeśli chodzi o zasięg to jeszcze nie zdarzyło mi się go zgubić nawet podczas bóżynie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale z w omie miał około 1/2 zasięgu a z garminem praktycznie ciągle 100% i odświeżanie jest tu znacznie częściej. [/color] |
|
| |
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 6 Kwiecień 2008, 13:03
|
|
|
| Witam wszystkich. U mnie z navibe 735 tez padło nie wiadomo z jakiego powodu. Po prostu wyłączyłem i po jakimś czasie włączyłem i navibe już się nie podniósł (cały czas szuka sygnału). Teraz mam pentagrama pathfinder p3101 i jestem z niego zadowolony. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2008, 18:38
|
|
|
moje gb737 też ma fochy, ale myślę, że to nie tyle kwestia odbiornika co warunków :-(
porównywałem z odbiornikami znacznie droższymi (44 kanały i cała litania zalet na pudełku) i faktycznie nieco lepiej odbierały sygnał (wg wskaźników w TT) ale różnica nie była duża, ani w szybkości znalezienia pozycji, ani tym bardziej połączenia z telefonem - tu po prostu nie ma najmniejszego znaczenia jaki to jest sprzęt bo łączy się dokładnie tyle samo. |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 5 Maj 2008, 22:43
|
|
|
mam navibe 735... sprawuje się dobrze, czasami gubi zasięg ale po chwili go znajduje... lecz ostatnio gdy byłem w trasie i był mi bardzo potrzebny stracił zasięg, próżne były moje próby ponownego złapania,dopiero po ok 0,5 godz odzyskał sprawność a ja miałem do nadrobienia 40 km...
... tylko czym to było spowodowane i czy będzie się powtarzać ... ?
możliwe żę chmury spowodowały zanik zasięgu ?? |
|
|
|
|
 |
|
|