Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Poprzedni temat :: Następny temat
Navibe nie ma zasiegu
Autor Wiadomość
Nowy albo niemowa

Status: Offline

Wysłany: 30 Grudzień 2007, 16:59   Navibe nie ma zasiegu

Moje pytanko jest takie: zakupiłem na allegro telefonik i gps navibie GB732. Zainstalowałem tomtoma i widzi mi normalnie gps, jednak problem jest z samym GPSem nie może znaleźć zasięgu, godzinę mrugała mi ta zielona ikonka i eko. Z tego co widzę opcjonalnie w zestawie powinna być antena MMCX, czy ona jest konieczna żeby GPS złapał zasięg??
Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Postaw piwo autorowi tego posta

AdSense

Status: Online

Rozkręca się

Piwa: 10/4

Wysłany: 7 Styczeń 2008, 20:56   

Najlepiej wyjdź na dwór i bądź w ruchu to powinno
po chwili złapać fixa (zasięg). To wejście jest na
dodatkową antenę, ale ona nie jest ci potrzebna.
Pozdrawiam... :D

Rozkręca się

Piwa: 85/12

Wysłany: 8 Styczeń 2008, 16:22   

Żeby złapać fixa to najlpeiej stać w miejscu, pod gołym niebem.

Moderator
Cinkciarz z Memphis

Piwa: 48/8

Wysłany: 8 Styczeń 2008, 17:11   

dzisiaj byłem akurat w sklepie u znajomego co ma gps'y i moduły w swojej ofercie, no i przyszedł jakiś gościu z modułem navibe i powidział mu że nie działa i czy coś moze z tym zrobić. próbowaliśmy złapać sygnał z 3 różnych telefonów i dopiero na końcu w moim telefonie złapał sygnał, ale to zajęło jakiś 10min, co się okazało w każdym telefonie łapał ten sygnał po takim czasie. zapytaliśmy się go skąd to ma to co on mógł odpowiedzieć?? :P

z allegro, bo tam tanio...

kolejna próba połączenia się trwała już jakieś 3-4min.

a znajomy ma taki moduł za coś koło 200pln w sprzedaży (nie pamiętam dokładnie firmy, holux chyba) i tam sygnał był może po 1min od podłączenia, wszystko działało elegancko, a kolejne łączenie trwało dosłownie sekunde, pyk i już jest, a jak się kupi u niego taki moduł to od razu wgrywa tomtom'a najnowszą wersje która pasuje akurat do danego telefonu

Rozkręca się

Piwa: 85/12

Wysłany: 8 Styczeń 2008, 18:10   

Nefahrius napisał/a:
dzisiaj byłem akurat w sklepie u znajomego co ma gps'y i modóly w swojej ofercie, no i przyszedł jakiś gościu z modułem navibe i powidział mu że nie działa i czy coś moze z tym zrobić. próbowaliśmy złapać sygnał z 3 różnych telefonów i dopiero na końcu w moim telefonie złapał sygnał, ale to zajęło jakiś 10min, co się okazało w każdym telefonie łapał ten sygnał po takim czasie. zapytaliśmy się go skąd to ma to co on mógł odpowiedzieć?? :P

z allegro, bo tam tanio...

kolejna próba połączenia się trwała już jakieś 3-4min.

a znajomy ma taki modół za coś koło 200pln w sprzedaży (nie pamiętam dokładnie firmy, holux chyba) i tam sygnał był może po 1min od podłączenia, wszystko działało elegancko, a kolejne łączenie trwało dosłownie sekunde, pyk i już jest, a jak się kupi u niego taki modół to od razu wgrywa tomtom'a najnowszą wersje która pasuje akurat do danego telefonu

Przecież łapanie sygnału z satelit przez moduł nie zależy od telefonu. Możesz nawet w ogóle nie mieć telefonu przy sobie, a moduł i tak łączy się z satelitami. Chyba, że mówisz o połączeniu BT, ale to już przecież inna sprawa.
Ja mam najtańszy navibe gb 732 z sirf III grubo ponad rok-własnie z allegro, i działa bez problemu

Trochę napisał

Piwa: 27/2

Wysłany: 10 Styczeń 2008, 00:31   

ja mam navibe 735, działał świetnie przez 3 tygodnie aż do wczoraj (kiedy to poddałem go drugi raz ładowaniu). Od tego czasu za nic nie chce złapać sygnału :( Nie wiem co jest grane.

Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2008, 23:13   

Wiadomo że droższy sprzęt może być lepszej jakości ale sam korzystam z Navibe GB735 i owszem czasem trzeba chwilkę poczekać zanim znajdzie sygnał GPS ale nie trwa to długo i można sobie spokojnie poradzić. Nie panikować :)

Nowy albo niemowa

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 4 Kwiecień 2008, 23:35   

mam 735 ale u mnie działa oki a sygnał z bt jest po kilku sekundach natomiast satki łapie w nie więcej niż minutę a ładowałem go kilka razy i jest godny polecenia do n70, ostatnio przeinstalowałem toma na garmina i muszę powiedzieć że działa znacznie szybciej jeśli chodzi o połączenie przez bt, z tym że bt włączam przed uruchomieniem garmina i jeśli chodzi o zasięg to jeszcze nie zdarzyło mi się go zgubić nawet podczas bóżynie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale z w omie miał około 1/2 zasięgu a z garminem praktycznie ciągle 100% i odświeżanie jest tu znacznie częściej. :foch:
[/color]

Początkujący

Piwa: 1/2

Wysłany: 6 Kwiecień 2008, 13:03   

Witam wszystkich. U mnie z navibe 735 tez padło nie wiadomo z jakiego powodu. Po prostu wyłączyłem i po jakimś czasie włączyłem i navibe już się nie podniósł (cały czas szuka sygnału). Teraz mam pentagrama pathfinder p3101 i jestem z niego zadowolony.

Początkujący

Piwa: 1/10

Wysłany: 9 Kwiecień 2008, 18:38   

moje gb737 też ma fochy, ale myślę, że to nie tyle kwestia odbiornika co warunków :-(
porównywałem z odbiornikami znacznie droższymi (44 kanały i cała litania zalet na pudełku) i faktycznie nieco lepiej odbierały sygnał (wg wskaźników w TT) ale różnica nie była duża, ani w szybkości znalezienia pozycji, ani tym bardziej połączenia z telefonem - tu po prostu nie ma najmniejszego znaczenia jaki to jest sprzęt bo łączy się dokładnie tyle samo.

Nowy albo niemowa

Wysłany: 5 Maj 2008, 22:43   

mam navibe 735... sprawuje się dobrze, czasami gubi zasięg ale po chwili go znajduje... lecz ostatnio gdy byłem w trasie i był mi bardzo potrzebny stracił zasięg, próżne były moje próby ponownego złapania,dopiero po ok 0,5 godz odzyskał sprawność a ja miałem do nadrobienia 40 km...
... tylko czym to było spowodowane i czy będzie się powtarzać ... ?
możliwe żę chmury spowodowały zanik zasięgu ??

Odpowiedz do tematu