Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Stan darowizn: 65,0/84,18zł

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z kartą pamięci
Autor Wiadomość
Nowy albo niemowa

Status: Offline

Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 06:06   Problem z kartą pamięci

Witam wiem że było już kilka takich tematów ale mam nadzieje wszystkie przejrzałem i niestety nic nie pomaga.

Niestety byłem zmuszony kupić kartę w sumie no-name(ale jeżeli komuś to coś powie to firmy Integral) o Kingstona pytałem w kilku miejscach i ich po prostu nie ma, w większości są wycofane ze sprzedaży.

Karta mimo że kształtem i grubością jest identyczna tak jak 64MB którą dostałem z orange, nie pasuje tak idealnie jak tamta, z rozmiarem jest jest wszystko ok, ale potrafi sie zaciąć, w zasadzie czasami trudno powiedzieć czy siedzi czy sie może zablokowała i zaraz będzie chciała wyskoczyć. Właśnie przez to na początku wyskakiwał mi komunikat brak karty pamięci. Po kilku próbach było już lepiej bo wyskakiwało tylko "Karta pamięci uszkodzona" a w pewnym momencie nawet wykryło kartę, No Name 950MB, mimo to chciałem ją jeszcze sformatować, Pasek i info na chwile się pojawiły jednak po chwili zniknęły pojawił się komunikat karta pamięci uszkodzona po czym telefon sie zwiesił. zareagował tylko na wyciągnięcie baterii.
Kolejne próby formatowania telefonem kończyły sie identycznie, no i nie wykrywało mi już oczywiście nawet tego No name.

Potem natrafiłem na MC fixer(ten programik instalowany na komce), jednak wyskakuje mi błąd i odsyła mnie do "system formater" i wyskakuje błąd.

Zainstalowałem najnowszego softa, a w zasadzie tylko przeinstalowałem bo był już najnowszy.

Za pomocą czytnika kart w komputerze(wykrył mi kartę bez problemu, czy to potwierzdza w 100% że jest sprawna?) sformatowałem, w FAT a i jak to kilkakrotnie nie pomogło to i w FAT 32, format przebiegał szybko i sprawnie, zarówno przy pełnym jak i szybkim formatowaniu. Jako ciekawostkę dodam że w zależności od formatu na kompie wyskakiwały mi inne numerki błędów w MC Fixer.

Niestety nie mam aparatu na karty RS-MMC to nie mogę sprawdzić czy to by zadziałało ale jeżeli kompem nie pomogło.

Oryginalna karta którą dostałem od orange śmiga bez problemu, także nie jest to chyba wina telefonu.

I teraz mam pytanie czy macie jeszcze jakieś pomysły? jakieś programy do formatowania kart z poziomu komputera, telefonu, cokolwiek, wczoraj spędziłem trochę czasu nad tą kartą i powoli zaczynam się poddawać. No i żeby nie było, chciałem kupić Kingstona ale w sklepach stacjonarnych niema;/, a i po tych wszystkich perturbacjach kupił bym chyba nawet oryginalną nokii byle by tylko działała. Z góry dzięki za pomoc, i skrzynka piwa dla kogoś z pomysłem który zadziała.

Sprzedawca twierdził "że śmiga, lata, i w ogóle jest super"

Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta

AdSense

Status: Online

Początkujący

Piwa: 2/11

Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 09:07   

A czy na karcie pisze (jest napisane) "dual voltage" czy coś w tym stylu? :/

Nowy albo niemowa

Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 09:35   

jest napisane Compatible with:
RSMMC
DVRSMMC

Początkujący

Piwa: 2/11

Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 09:58   

To musi być wina karty. Jeśli możesz, wymień ją na inną lub oddaj. Kup sobie Kingstona np. na Allegro:
1GB-|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
2GB-|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
lub || Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
Pozdrawiam! :)

Nowy albo niemowa

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 10:25   

Jak czytałem o twoich początkach z tą kartą to przypomniał mi się mój problem z kartą MMC w Siemensie SL 45i. Miałem go w niefirmowej obudowie i czasem po włożeniu karty te ścieżki kontaktowe na karcie niedokładnie trafiały na styki w gnieździe telefonu.
Może u Ciebie jest ten sam problem, tym bardziej, że pisałeś iż czasem po włożeniu jakby zaraz miała wyskoczyć. Myślę, że ta karta może nie pasować mechanicznie do gniazda w telefonie. Przy wyjętej baterii masz widoczne gniazdo karty i spróbuj z wyjętą baterią wkładać i wyjmować kartę może wypatrzysz coś.
Jeśli nie to zostaje albo wymiana gniazda karty w serwisie, albo inna karta ;-(

Nowy albo niemowa

Wysłany: 7 Czerwiec 2008, 10:32   

Mnie padły dwie karty w ciągu tygodnia. Najpierw 1 GB Goodram w czytniku zewnetrznym - podczas zrzucania plików na kartę, nagle czytnik zawiesił się, od tego czasu nie widział karty ani czytnik ani telefon. Druga 2 GB padła w telefonie podczas przeglądania zdjęć - nagle telefon wyswietlił 'brak karty pamięci' i od tego momentu karta juz nie była widziana ani przez telefon, ani przez czytnik. W ogóle ciekawa sprawa - dość trudno kupić te karty, w MediaMarkt powiedzieli że mieli te karty, ale nie mają i już nie będą mieć (???). Czyżby wycofane z produkcji? To chyba pierwszy typ kart pamięci wycofywany, nawet dużo starsze typy (począwszy od CF) są nadal produkowane. Czyżby problem dużej awaryjności?

Nowy albo niemowa

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 19:42   

Niestety sprawdza się jeden jedyny sposób na brak problemów z kartą pamięci, który zresztą już chyba był ale warto go powtórzyć, trzeba z całych sił opanować podniecenie związane z posiadaniem swojej very own N70 i zamówić na spokojnie kartę Kingstona na allegro;) w rozwiązaniu opisanego na początku tematu problemu tylko to mi niestety pomogło.

Odpowiedz do tematu