|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Nowy albo niemowa
Status: Offline
|
Wysłany: 7 Styczeń 2008, 15:54 adaptery do starych ładowerek NOKIA
|
|
|
witam jako ze nie posiadam oryginalnej ładowary do swojego tel zakupiłem sobie tandetę za 10 zł ale okazało sie ze sa tez adaptery do starych ładowarek nokia
|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
I tu moje pytnie czy ładowanie takim odapterem jest bezpieczne dla bateri( czy nie skróci jej zycia)dodam ze na mojej tandetnej ładowarce pisze
Oput: dc4.5V-9.5 max800mA
zas na ładowarce orginalnej ale starej pisze
Oput 3.7V-/355mA/1.3VA
która była by odpowiedniejsza bo nie mam pojecia http://allegro.pl/item288...klep_slask.html |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 7 Styczeń 2008, 16:56
|
|
|
| ja ładuje przez adapter i mi sie nic nie dzieje |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 7 Styczeń 2008, 20:51
|
|
|
| Oczywiście, że ta od NOKII. Bateria ma przecież 3.7 V |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 7 Styczeń 2008, 22:38
|
|
|
Hmm adapter jest tylko przewodem/przejsciowka z duzego na maly jack nie ma znaczenia ale znaczenie ma natezenie czyli amperaz pradu jaki daje stara lub tandetna ladowarka. Nie zapominajmy ze nasze n70 pobieraja wiecej pradu podczas ladowania niz nokia z monochromatycznym wyswietlaczem z przed przykladowo 3 lat.
I na koniec delikatne ostrzezenie - jesli przykladowa tandetna ladowarka nie wytrzyma obciazenia podczas ladowania - moze po przepaleniu ladowarki przepuscic wieksze napiecie co sie czesto spotyka i zniszczyc wasz telefon. |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 10 Styczeń 2008, 23:18
|
|
|
| Dokładnie tak. Adapter Ci telefonu nie uszkodzi, jedynym zagrożeniem może stać się właśnie ładowarka. Ale tutaj raczej również trudno by było trafić na taką która telefon uszkodzi |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 16:47
|
|
|
| To po co NOKIA wymyslila ten adapter jak i tak nie powinno sie ladowac innymi ladowarkami ? |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 16:50
|
|
|
Po pierwsze chciał bym się ze wszystkimi przywitać, witam. Po drugie zapytać czy ładowarka nokii ACP 12E nie jest za mocna do ładowania noki n70? (jej parametry: output: DC5.7V [i to mnie martwi] 800mA)?
z góry dziękuje |
|
|
|
|
 |
|
Administrator z powołania prezes
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 17:13
|
|
|
| esc napisał/a: | | Hmm adapter jest tylko przewodem/przejsciowka z duzego na maly jack | od kiedy to w ładowarkach jest jack?
inne parametry ładowarek przyspieszą lub spowolnią ładowanie, bateria może się jedynie nagrzać/przegrzać a adapter który nokia dodaje do zestawu N70 po prostu jest po to że gdy zapomnimy/zgubimy ładowarkę z zestawu to możemy zawsze ładować starszą - z większym wejściem wpinając ją po prostu w adapter - to wszystko (przydaje się jadąc na wakacje w rodzinę która ma Nokie, zamiast brac ładowarkę bierzemy adapter )
reka123, poszukaj oryginalnej ładowarki jak z zestawu, są tanie na allegro w wersji bez pudełka, nawet do 30zł
generalnie parametry ładowarek w Nokiach nie mają większego znaczenia - dlatego sa adaptery i te same wejścia przy każdym telefonie (w Nokiach od początku do teraz są tylko 2 różne wtyki, nowszy - mniejszy jest tylko mniejszy dlatego że zmieniła się wielkość telefonów)
generalnie należy unikać wielkiej różnicy w parametrach ładowarek, bo mogą się tak jak pisałem - przegrzać i najlepiej zawsze używać oryginalnych produktów |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 17:23
|
|
|
| ale ta ładowarka jest kompatybilna z innymi telefonami zasilanymi baterią bl -5c stąd moje wahania. Czy może dojść do uszkodzenia telefonu? |
|
|
|
|
 |
|
|