Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Stan darowizn: 65,0/84,18zł

Poprzedni temat :: Następny temat
Echosonda
Autor Wiadomość
Nowy albo niemowa

Postawił 5 piw(a)

Status: Offline

Wysłany: 23 Czerwiec 2008, 00:33   Echosonda

Witam i pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy.... ;)
To mój pierwszy post, długo jestem tylko się nie odzywałem, bo nie było o czym pisać jak wszystko znalazłem za pomocą opcji SZUKAJ :D a postów nabijać nie mam w zwyczaju.
Mam pytanie, czy jest możliwość (może ktoś gdzieś słyszał, widział, itp.) zrobienia za pomocą jakiegoś dopinanego nadajnika i oczywiście oprogramowania z naszych Enek echosondy? Tak sobie pomyślałem skoro mamy nawigacje w naszych fonach za pomocą osobnych odbiorników GPS... Może jest jakiś sposób. Echosonda do tanich nie należy ;( Przedmiot jakże przydatny wędkarzom :D , płetwonurkom, a także gdy na drugi dzień suszy :razz: w poszukiwaniu bronka w zawalonej lodówce, gdy żaróweczka się przepali :shock:
Postaw piwo autorowi tego posta

AdSense

Status: Online

Ciągle przyspiesza

Piwa: 20/7

Wysłany: 23 Czerwiec 2008, 08:40   

Wydaje mi się że na 99,9% nie ma takiej możliwośći, bo:
1. Jak miałaby ona być połączona z aNią
2. Też by było to drogie, ponieważ czujnik to chyba najdroższy wydatek w echosondzie
3. Jak by była taka możliwość to już by pewnie tu napisali

Nowy albo niemowa

Postawił 5 piw(a)

Wysłany: 27 Czerwiec 2008, 13:14   

#PESO sądzę, że temat jest do ugryzienia. Tylko jeszcze chyba nikt na niego nie wpadł.
Czujnik czyli Przetwornik połączony miałby być z naszą aNią tak jak ma to miejsce w oryginale za pomocą odpowiednio długiego kabla który zanurza się razem z przetwornikiem w wodzie. Sam przetwornik jest dość prostym urządzeniem wysyłającym fale dźwiękowe o wysokiej częstotliwości które przemieszczają się w wodzie, odbijając od każdego obiektu i wracają do przetwornika jak echo. Najprostszą echosondę z czarno-białym wyświetlaczem znalazłem na allegro za nie całe 200pln, więc sądzę że sam przetwornik nie rozdarłby kieszeni :) mam fotkę jak wygląda przykładowy przetwornik , ale nie mogę jej wstawić coś się popsuło. 8/ 8/ Wyświetla sie komunikat "Wgraj pliki graficzne,
Opcja dostępna tylko dla użytkowników zalogowanych'' problem cały czas się powtarza.
Problem jaki mógłby być to same oprogramowanie.... ale jak z GPS'em/ dogrywanymi mapami etc. dały sobie rade mądre głowy :)

Ciągle przyspiesza

Wysłany: 27 Czerwiec 2008, 14:12   

Wydaje mi się że podłączenie tego czujnika byłoby raczej nie możliwe(inne wejścia itp.), musiałby być przerobiony aby N70 była w stanie odczytać te dane... Ogólnie jest taka możliwość ale wyniesie to dużo więcej środków niż kupno typowej echosondy oraz trzeba będzie poświęcić ogrom czasu, więc wątpię by komuś się to opłacało.... można zrobić taką rzecz na zasadzie eksperymentu, ale trzeba znaleźć osoby które znają się na elektronice, programowaniu, telefonach. I pozostaje główne pytanie czy telefon to udźwignie....

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 116/13

Wysłany: 27 Czerwiec 2008, 20:40   

udźwignąć na pewno udźwignie, dopasowanie to tylko kwestia wtyczki którą można uciąć od czegoś starego, a odbiór danych to tylko kwestia oprogramowania - wszystko jest do zrobienia :)

Nowy albo niemowa

Postawił 5 piw(a)

Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 14:00   

Dzięki hexen, ciesze się, że ktoś podziela moje zdanie. Pojawiło się światełko w tunelu. Może kiedyś... ktoś... gdzieś... :)

Trochę napisał

Piwa: 11/12

Wysłany: 28 Czerwiec 2008, 20:08   

Mi się wydaje ,że echosonda to ostatnia rzecz jaka przyszła by do głowy producentowi telefonów. Tak myśląc logicznie to n-ka byłaby tylko wyświetlaczem więc koszt okablowania i oprogramowania potrzebnego na kontakt z telefonem przekroczyłby koszt samej echosondy. Poza tym z echo sondy w życiu nie korzystałem ale wydaje mi się ,że żre to dużo energii i telefon długo by tak nie pociągną .

Nowy albo niemowa

Postawił 5 piw(a)

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 08:39   

ksw macius tak jasne.... jak ostatnią rzeczą jaka przyszła do głowy "producentom" jest nawigacja w naszych e-nkach, gdzie może za chwile powiesz, że tam też telefon jest tylko wyświetlaczem. Właśnie widać, że nie miałeś nigdy styczności z echosondą. Radze poczytać szczególnie o tych bardziej skomplikowanych z wewnętrznym GPS-em. Telefonia idzie na przód i nie zwalnia, zobacz co mieliśmy kiedyś za bajery w telefonach, kiedy królowały Nokie 3310, a co teraz. Co do dużego zużycia energii, też się z tobą nie zgodzę,bo nie mamy jak się przekonać, mimo to dzięki za post w temacie. :)

Moderator
-=' LES!O '=-

Piwa: 389/102

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 08:50   

FILIPPO ma rację, kiedyś ostatnią rzeczą jaka przychodziła do głowy było wpychanie w telefon:
- procesora ok 400MHz (nawet 200MHz)
- odtwarzacza do filmów (i to z napisami)
- odtwarzacza mp3
- przenośnej platformy do gier
- aparatu fotograficznego
- dwóch aparatów fotograficznych
- lampy błyskowej
- obiektywu zmiennoogniskowego (zoom optyczny)
- bluetootha
- głośniczków stereo

i tak można by jeszcze... a na dobrą sprawę wstawić można jeszcze więcej.
Jest tylko jedna reguła którą kieruję się producent - popyt i zainteresowanie takim gadżetem... no i niestety tu echosonda nie zajmuje jakiegoś zaszczytnego miejsca, choć na pewno jest to do zrobienia to nie wydaje mi się żeby w najbliższym czasie stała się etatowym gadżetem telefonicznym. Może jako jakiś dodatek, albo w specyficznym telefonie (espeszali for wędkarze).

Trochę napisał

Piwa: 11/12

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 20:10   

teskelesio napisał/a:
FILIPPO ma rację, kiedyś ostatnią rzeczą jaka przychodziła do głowy było wpychanie w telefon:
- procesora ok 400MHz (nawet 200MHz)
- odtwarzacza do filmów (i to z napisami)
- odtwarzacza mp3
- przenośnej platformy do gier
- aparatu fotograficznego
- dwóch aparatów fotograficznych
- lampy błyskowej
- obiektywu zmiennoogniskowego (zoom optyczny)
- bluetootha
- głośniczków stereo

Może i tak ale zauważ użyteczność i wygodę tych akcesorium . Niemal każdy z nas korzysta na co dzień z bluetootha czy odtwarzacza MP3 które łatwo zmieścić w telefonie,a echosonda byłaby urządzeniem zewnętrznym przeznaczonym na podejrzewam góra parę procent rybaków. Większość woli posiedzieć na brzegu z piwkiem i się wylegiwać ,a nie bawić się w echosondy ,a bardziej profesjonalni kupią sobie profesjonalną echosondę. Poza tym np. aparat w telefonie się przyjął ponieważ jest wygodny ,a rzadko mamy ze sobą normalny aparat. Echosonda natomiast musiałby być urządzeniem zewnętrznym zamiast którego możemy wsiąść zwykłą echosondę . Ponadto aparatu w telefonie używamy gdy idziemy sobie ulicą nie mamy zwykłego aparatu i nagle widzimy coś ciekawego,pstryk i mamy zdjęcie. Użycie echosondy jest natomiast w 99% zaplanowane z góry. Moim zdaniem echosonda nigdy nie powstanie w telefonie ,bo zanim stanie się naprawdę przydatna zostanie wyparta przez inne urządzenie.

Ciągle przyspiesza

Wysłany: 4 Lipiec 2008, 21:09   

Kiedyś, a może nawet do tej pory były(są) sprzedawane, "obiektywy" do N70, co teoretycznie poprawiało jakość i posiadało zoom, nikt z tego prawie niekorzystał, bo było wielkie, niezbyt skuteczne, nikomu nie chce się tachać niepotrzebnych akcesoriów itp. ale jednak powstało, więc może przez rybaków znających się na paru niezbędnych rzeczach, zostanie kiedyś stworzone.....

Ale do tego trzeba by zrobić odrazu coś trzymającego eNke, bo chyba trzymać telefon(który ciągnie do wody czujnik) i łowić ryby nie byłoby wygodne.....

Moderator
-=' LES!O '=-

Piwa: 389/102

Wysłany: 4 Lipiec 2008, 21:17   

PESO napisał/a:
Kiedyś, a może nawet do tej pory były(są) sprzedawane, "obiektywy" do N70, co teoretycznie poprawiało jakość i posiadało zoom,

Sprostujmy"
- nie obiektyw a konwerter
- od kiedy to teoretycznie dodatkowe "gówniane" szkło poprawia jakość ? - ani teoretycznie anie praktycznie.

Ciągle przyspiesza

Wysłany: 7 Lipiec 2008, 12:20   

Było tak napisane na aukcji, że ma zoom i poprawia jakość zdjęć i może to był konwerter a nie obiektyw

[ Dodano: 12 Lipiec 2008, 18:48 ]
Sorry, za offtop, ale znalazłem link do strony gdzie jest napisane, że obiektywy polepszają jakość:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||

specjalnie dla teskelesio

Odpowiedz do tematu