Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Poprzedni temat :: Następny temat
Etui CP-71.
Autor Wiadomość
Moderator
-=' LES!O '=-

Piwa: 358/78

Status: Offline

Wysłany: 11 Grudzień 2007, 23:41   Etui CP-71.

Witam,
wątek dotyczy tuningu ogólnie więc pozwolę sobie "pochwalić" się jak "stunigowałem" CP-71...
Zacznijmy od tego dlaczego CP-71...
- wygodny, sztywny, dobrze wykonany, telefon ściśle pasuje
- miałem kaburę do poprzedniego telefonu, fajna rzecz ale niestety poza kaburą niczym innym nie będzie a kabura nie we wszystkich sytuacjach się sprawdza
- crystal case (czy jak tam) i inne kondony w ogóle mnie nie interesują, poza wątpliwym opakowaniem nie wnoszą nic pozytywnego a wręcz przeciwnie
- inne wynalazki aluminiowe piórniki, gumowane pokrowce mam wrażenie że się nie sprawdzają

Kolejną cechą która przemawia za CP-71 jest możliwość tuningowania tego etui (o tym przekonałem się po zakupie). W wątku tym chcę się po prostu podzielić tym co można zrobić z CP-71 przy odrobinie chęci i ciut wprawy w rękach (wszytko domowymi sposobami praktycznie bez wychodzenia z domu).

1. Wyciąłem metkę z wewnątrz etui - nie ma co się rozpisywać... denerwująca była.

2. Wyciąłem dolną siateczkę żeby mieć dostęp do pop-portu gdy telefon przechowuję w etui (głównie ze względu na słuchawki). Wiem że telefon można włożyć do góry nogami... ale jak ma się smyczkę (nawet tą od CP-71) przyczepioną do telefonu to już nie jest to takie proste. Pozostały dwa paski w które wszyta była siateczka i zdecydowanie one wystarczają, choć zdarza się że jeden z nich zaczepia i wtyk od słuchawek, ale to nie duży problem.
OBRAZEK

3. Zrobiłem malutką dziurkę (gorącym gwoździem) po środku na górze tylnej ścianki etui:

OBRAZEK

Zrobiłem ją z myślą o możliwości zamocowania smyczki do etui a nie do telefonu, żeby móc powiesić sobie etui na szyi w razie potrzeby móc swobodnie korzystać z telefonu bez zdejmowania smyczy przez głowę.

OBRAZEK

4. Jednak z racji że uwielbiam jeździć na rolkach (zimą nie ale od dłuższego czasu się zastanawiałem jak by to rozwiązać), wygoda i funkcjonalność kabury jest nie zastąpiona, zatem trzeba było coś wykombinować...
wyciąłem ze starej kabury klips do mocowania przy pasku, przymocowałem (wykorzystując skill szycia) dwie gumki (takie jak są używane jako troczki przy plecakach czy kurtkach) do tegoż klipsa:

OBRAZEK

nie wygląda to może nadzwyczajnie ale jest to dopiero wersja wczesna alpha.
Montuję się to ustrojstwo na etui zaczepiając gumki na tylnej ściance:

OBRAZEK

OBRAZEK

Pierwsze testy (podskakiwałem sobie radośnie po domu :P ) wczesnej wersji alpha samoróby, wykazują dość dobre właściwości trzymające, klips trzyma się dobrze pasa spodni, etui nie ma tendencji to wyczepiania się z gumek (muszą być odpowiednio krótki), telefon nie wyskakuje z etui (zaleta ciasnego etui). Na początek powinno wystarczyć (na użytek komunikacji dom -> praca -> dom -> piwko -> dom), ewentualne zmiany rozwojowe będą się pojawiać w miarę pojawiania się problemów, a prawdziwe testy na rolkach... ale to dopiero w marcu - kwietniu.

PS. Nie roszczę sobie żadnych praw autorskich jeżeli ktoś chciałby wykorzystać te "pomysły" (a może fantazje) do użytku prywatnego, jeżeli chciałby ktoś zrobić z tego użytek komercyjny... miło by mi było się podzielić zyskami z kimś kto pomógłby zorganizować proces produkcyjny :P .

Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
pitegoras_
AdSense

Status: Online

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 104/12

Wysłany: 12 Grudzień 2007, 15:31   

no no, bardzo ładny opis ;) oby więcej takich, brawo :D

Rozkręca się

Piwa: 9/11

Wysłany: 12 Grudzień 2007, 19:02   

WOW, dobre, fajne masz pomysły teskelesio :) Pozdro.

Moderator
-=' LES!O '=-

Wysłany: 12 Grudzień 2007, 21:08   

Cóż potrzeba matką wynalazku...

Początkujący

Piwa: 1/11

Wysłany: 15 Grudzień 2007, 12:07   

Wahałem się czy zakupić to etui ale mnie przekonałeś w zupełności :) :)

Trochę napisał

Piwa: 2/13

Wysłany: 15 Grudzień 2007, 15:52   

Fajnie, ale czy praktycznie? Gdy przyczepiasz do paska, to ci nie lata na tych gumkach?

Moderator
-=' LES!O '=-

Wysłany: 15 Grudzień 2007, 17:08   

No właśnie nie... trzeba zrobić te gumki odpowiedni krótki i nie mogą być zbyt wiotkie. Póki co używam tego cuda z powodzeniem i ani się nie wypina ani gumki nie spadają...

[ Dodano: 18 Grudzień 07, 12:30 ]
Hmm... myślę że warto wspomnieć.

Wczoraj zabawy na kręgielni, sporo czasu... telefon w etui po prawej stronie spodni jak kabura, machałem prawą ręką i kilka razy nawet zawadziłem ale ani telefon nie wypadł z etui, ani etui nie wypięło się z gumek, ani klips nie puścił...

Nowy albo niemowa

Postawił 4 piw(a)

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 21:08   

Wąchałem się nad kupnem tego etui ale ty mnie przekonałeś żeby go kupić.

Odpowiedz do tematu