Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Poprzedni temat :: Następny temat
Ładowarkę sieciową przerabiamy na USB
Autor Wiadomość
Moderator
Cinkciarz z Memphis

Piwa: 48/8

Status: Offline

Wysłany: 30 Styczeń 2008, 19:54   

jak to nie ma na 5v próbówek jak ja mam taką, z jednej strony próbówka z ostrym szpkulcem,a z drugiej kawłek przewodu i krokodylek, nawet baterie 1.5v można sprawdzić i się zaświeci, a co do miernika to nie każdy ma w domu, i nie kosztuje 5pln jak próbówka którą moża kupić w pierwszym lepszym sklepie z takimi rzeczami
Postaw piwo autorowi tego posta

AdSense

Status: Online

Coraz lepiej

Piwa: 32/12

Wysłany: 30 Styczeń 2008, 23:20   

Nefahrius napisał/a:
a co do miernika to nie każdy ma w domu, i nie kosztuje 5pln jak próbówka którą moża kupić w pierwszym lepszym sklepie z takimi rzeczami

Już za 10zł można kupić miernik :]

Administrator
Astral wanderer

Piwa: 266/11

Wysłany: 30 Styczeń 2008, 23:27   

Cytat:
Już za 10zł można kupić miernik :]
Marnej klasy i czułości. Już chyba lepiej wydać kilka złotych więcej i mieć coś porządnego... Ostatnio mierzyłem takim wynalazkiem napięcia w zasilaczu w kompie... TAKIE oczy postawiłem :P Jak będę to miał jeszcze raz w ręku to wam zdjęcia pokażę :]
A co do kwestii głównej to Hexen kiedyś pisał o przeróbce DKU-5 na ładowarkę czy coś w ten deseń - pewnie będzie wiedział gdzie +/- itd.

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 104/12

Wysłany: 30 Styczeń 2008, 23:30   

Przy USB kolory akurat nie mają znaczenia, mają znaczenie natomiast numery pinów, od 1 do 4 - jeżeli chcemy podłączyć kabel ładowarki do łysej wtyczki USB.
Kolory mają znaczenie tylko jeżeli weźmiemy za poligon kawał kabla USB z wtyczką na końcu i kawał kabla z wtykiem ładowarki na drugim końcu i będziemy je chcieli połączyć.
Prostsze jest wyjście pierwsze - uciąć kabel od ładowarki i zakupić wtyczkę USB w jakimś sklepie elektronicznym lub spaprać sobie dobry kabel ;)
Ktoś poruszył temat wyglądu kabla od ładowarki - zgadza się, przewód oplatający środek to masa, a środek jest zasilaniem

Konstruując ładowarkę przy wykorzystaniu napięcia z interfejsu USB będzie potrzebne jedynie 2 piny, mianowicie: 1 czyli zasilanie 5V 0,5A i 4 czyli GND (masa)

Z narzędzi w żadnym wypadku nie potrzebujemy miernika czy innych urządzeń wskazujących, wystarczą nam jedynie nożyczki, taśma klejąca i ewentualnie lutownica + trochę cierpliwości i dobre fajki

Jak wskazuje schemat Nokii N70, za zasilanie odpowiada bolec w telefonie, czyli "dziura" we wtyku ładowarki (DC Jack 2mm), za GND natomiast reszta (nie bolec, a w kablu nie dziura)

połączenie chyba jest oczywiste... pin nr 1 w USB lutujemy do kabelka odpowiadającego "dziurze" (bolcowi), a GND do GND - gotowe

Musimy jednak założyć, że kładąc kabel USB w pozycji leżącej, pinami do góry ich układ wygląda następująco: 4 3 2 1 (jak wygląda USB leżący pinami do góry można zobaczyć w tym temacie na moich zdjęciach)

i to wszystko... po wykonaniu połączenia i lutowań izolujemy je od siebie, a później ładnie cały kabel :)

operacja jest niezwykle prosta, a prawdopodobieństwo uszkodzenia telefonu przy podłączeniu GND z zasilaniem jest niewielkie (czyli przy pomyleniu), co najwyżej możemy nagrzać, przegrzać baterię, ale kilku sekundowe zetknięcie pomylonych przypadkowo stron nie zaszkodzi - a da odpowiedź czy ładuje czy nie :) lepiej jednak unikać pomyłek przy tak czułych urządzeniach jak telefony czy komputery... tym bardziej, że przedstawiony tutaj sposób ładowania nie znalazł miejsca na instrukcję montażu układu przeciwprzepięciowego i nie znajdzie bo tak daleko już nie sięga moja wiedza...

Jeżeli autor tematu chce to sam wykonać - do dzieła, jeżeli jednak nie jest pewien to chętnie się za to zabiorę u siebie jak tylko wrócę ze szkoły dzisiaj

Schemat N70:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
Mój temat poświęcony ładowaniu przez USB i Pop-Port:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! || (zdjęcia, określenie i ustawienie pinów, opis, połączenie)

PS. urządzenie którego sposób wykonania tutaj przedstawiam zostało niestety wymyślone chwilę po tym jak ja wymyśliłem swoje ładowanie przez Pop-Port (złodzieje w tej Nokii :[ ) i nazywa się CA-100:

Przykładowa aukcja na Allegro:|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||

Jedyna różnica to estetyka i materiał obudowy + rzekomy moduł przeciwprzepięciowy

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
niewinny
Trochę napisał

Piwa: 10/9

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 13:11   

czytałem Twój wykład na temat ładowania przez Pop-Port parę razy :) i bardzo mi pomógł. dziś powinienem mieć wtyczkę USB i jak będę miał czas to sie za to zabiorę. Oczywiście napisze co z tego wyszło. dzięki za pomoc :)

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 104/12

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 14:54   

żaden problem :)

Trochę napisał

Piwa: 10/9

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 15:15   

Sukces :) działa i ładuje!
jak to wygląda? proszę :)
|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! || || Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||

Moderator
-=' LES!O '=-

Piwa: 358/78

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 15:18   

Gratuluję... mam zamiar zrobić sobie podobne coś... tylko że na zwykły wtyk nokii 9ten grubsiejszy) i plus do tego mieć adapter CA-44.

Początkujący

Piwa: 5/10

Wysłany: 20 Marzec 2008, 12:24   

kable od zasilania USB to czerwony i czarny w każdym są takie same

Odpowiedz do tematu