|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Nowy albo niemowa
Status: Offline
|
Wysłany: 10 Listopad 2007, 10:50 Bateria polimerowa do n70 - można czy nie?
|
|
|
| Mam takie pytanko jak w temacie. Bateria polimerowa znacznie szybciej się ładuje i (chyba) dłużej trzyma i chciałem sobie wymienić. |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Moderator inactive
|
Wysłany: 11 Listopad 2007, 14:23
|
|
|
| jeśli nie jest to oryginalna bateria nokii to nie polecam |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 10 Grudzień 2007, 11:14
|
|
|
Szybciej to fakt. Ale jednak nie trzyma długo. Kupiłem taką do 6600 i stara bateria trzymała dłużej (o jakieś 6 godzin) od tej nowej. A dobrze ją sformatowałem. W końcu po pewnym czasie trzymała już tylko 12 godzin MAX. Najlepiej kupić oryginalną. Podobno te od NGAGE dłużej trzymają ale są troszkę większe choć da sie je upchnąć w N70
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 10 Grudzień 2007, 13:47
|
|
|
Nie wierz w żadne kosmiczne mAh na akku sprzedawanych na allegro... sama naklejka nie zapewnia takiej pojemności. Pojemność akku jest proporcjonalna do gabarytów... w przypadku BL-5C - jest to malutki akumulatorek, absolutnie nie ma co wierzyć że da się tam upchnąć 4000mAh (niezależnie czy Li-Pol czy Li-jon Ni-MH czy Ni-Cd, technologia może nieco podciągnąć pojemność ale nie 4 krotnie). Mam wrażenie że 1020 w gabarytach BL-5C to naprawdę dużo i pewnie wiele więcej nie da się upchać (podobny gabaryt do pojedynczego paluszka AAA, a one nie przekraczają zazwyczaj 1000mAh nawet u najlepszych producentów).
Do tego o akumulatorach Li-Poly "chodzi" sporo plotek że częściej wybuchają, wylewają i najbardziej grzeją się, do tego wrażliwsze na prąd ładowania i czułe na przeładowanie.
Oczywiście Li-poly są lepsze ale też mają swoje wady... osobiście w tym wypadku polecam kupić oryginalną Li-jon 1020mAh. Nokia nie produkuję Li-poly chyba ze względu na niewspółmierne koszty w porównaniu do lepszych zalet. To daje do myślenia że Li-poly są droższe od Li-jon... więc akku Li-poly 4200mAh za 8 zł na allegro... są prawdopodobnie dokładnie tyle warte.
PS. @amigamen3 akumulatory się formuje a formatuje się ewentualnie dysk. |
|
|
|
|
 |
|
Administrator z powołania prezes
|
Wysłany: 10 Grudzień 2007, 19:19
|
|
|
| teskelesio napisał/a: | | Do tego o akumulatorach Li-Poly "chodzi" sporo plotek że częściej wybuchają, wylewają i najbardziej grzeją się, do tego wrażliwsze na prąd ładowania i czułe na przeładowanie. |
ciekawe jak mają się wylewać, to nie te czasy kiedy bateria była z kwasem...
| teskelesio napisał/a: | | Nokia nie produkuję Li-poly |
nokia nigdy żadnej baterii nie wyprodukowała |
|
|
|
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 10 Grudzień 2007, 20:04
|
|
|
| hexen napisał/a: | | ciekawe jak mają się wylewać, to nie te czasy kiedy bateria była z kwasem... |
pęcznieją, robią się bąble które czasem pękają i coś się z nich sączy (nie wylewa się faktycznie jak kiedyś) nie wiem co.... mnie się nie zdarzyło (nie używam li-poly) opisuję tylko co ludzie na forach piszą
| hexen napisał/a: | | nokia nigdy żadnej baterii nie wyprodukowała |
no tu faktycznie mnie masz, ale wiadomo że chodzi mi o to, że pod (z) logiem nokii nie wychodzą akumulatory li-poly |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
Wiek: 17 Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 6 Postawił 1 piw(a)
|
Wysłany: 16 Grudzień 2007, 11:23
|
|
|
ja bym nie kupywał , kiedys moj kumpel kupil bateria na allegro z duzo wieksza moca i po 2 ładowaniach mu padła
kupował ! |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 17 Grudzień 2007, 14:15
|
|
|
teskelesio,
a 6310i ? miala litowo polimerowa |
|
|
|
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 17 Grudzień 2007, 14:29
|
|
|
| Hudy napisał/a: | teskelesio,
a 6310i ? miala litowo polimerowa |
no właśnie miała... ale obecnie telefony nie maja a pod logiem noki takie akumulatory na dzień dzisiejszy nie wychodzą już wcale... |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
Wiek: 21 Dołączył: 29 Gru 2007 Posty: 2 Postawił 1 piw(a)
|
Wysłany: 12 Styczeń 2008, 16:09
|
|
|
Kupiłem nieoryginalną baterię jakieś firmy MaxPower z czystej ciekawości w ramach eksperymentu. Bateria niby nowa litowo polimerowa o pojemności 2500 . Telefon działał na niej 5 dni. Dokładnie tyle ile formatowałem baterię.Codziennie po 12h. Powodem zwrotu tej baterii do sprzedawcy był niski czas czuwania od 8 do 12 h. Telefon pracował znacznie wolniej, był lekko ciepły oraz wydobywał się z niego jakiś głośny dźwięk. Lepiej dopłacić troszeczkę i zakupic oryginał:) |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 18 Styczeń 2008, 19:05
|
|
|
W mojej n70 mam baterię od mojej byłej n-gage bl-6c. Bateria średnio trzyma o 1 dzień dłużej w porównaniu do orginalnej bl-5c.
Telefon z tą baterią mam już ok 2miesięcy i nic się z nim nie dzieje. Polecam wszystkim baterię od "gada".
P.S Mieści się ona w n70 bez problemu. |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Administrator Astral wanderer
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 11:15
|
|
|
| staradama, Bl-6c często jednak troszkę utrudnia zamykanie klapki... Da się to oczywiście zrobić, ale trzeba troszkę więcej uwagi przyłożyć do jej zamykania - nie masz takiego problemu? |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 16:20 Bateria
|
|
|
U mnie nie ma problemu z zamykaniem klapki, może dlatego że nie mam orginalnej obudowy.
Jak miałem org baterię z N70 to tak samo mi się otwierała klapka od baterii.l
W każdym bądź razie jak komuś gorzej zamyka się tylna klapka to i tak warto mieć baterię naładowaną o 1 dzień dłużej,przynajmniej mi się tak wydaje. Zresztą baterii często się nie wyjmuje. |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 17:25
|
|
|
Szczerze mówiąc polecam baterię Bl-5c , ja mam taką w swojej N-ce i od 0 do full ładuje się max 20minut. A działa mi 5-6 dni, a z 8h słuchaniem radia 24h |
|
|
|
|
 |
|
Moderator
Wiek: 25 Dołączył: 08 Sty 2008 Posty: 7 Postawił 1 piw(a)
|
Wysłany: 26 Styczeń 2008, 00:58
|
|
|
moja n70 ma tylko 3 miesiace ale oryginalna bateria trzyma max 3 dni. Zostaął mi gdzies bateria o pojemnosci 4400(podróba). czyli jak by nie patrzył to 4 razy mocniejsza. Od nowosci była dobrze formatowana, a mimo to telefon trzyma tak samo długo jak na oryginalnej baterii. Do tego ma z nia jakieś problemy. Niedość, ze juz po paru minutach pokazuje, że jest naładowana na maxa to następnego dnia przy którymś tam juz połączeniu z pełnej pokazuje, że już bateria na wyczerpaniu.
Nie polecam nikomu kupna takich baterii i tak jak Chibi polecam Bl-5c |
|
|
|
|
 |
|
|