Forum Nokii N70 Strona Główna
•  FAQ  •  SZUKAJ  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  RSS  • 

Ogłoszenie 

Dyskusja o zbiórce.

Stan darowizn: 58,82/84,18zł (listopad)

Poprzedni temat :: Następny temat
Bateria polimerowa do n70 - można czy nie?
Autor Wiadomość
Nowy albo niemowa

Otrzymał 2 piw(a)

Status: Offline

Wysłany: 10 Listopad 2007, 10:50   Bateria polimerowa do n70 - można czy nie?

Mam takie pytanko jak w temacie. Bateria polimerowa znacznie szybciej się ładuje i (chyba) dłużej trzyma i chciałem sobie wymienić.
Postaw piwo autorowi tego posta

AdSense

Status: Online

Moderator
inactive

Piwa: 119/71

Wysłany: 11 Listopad 2007, 14:23   

jeśli nie jest to oryginalna bateria nokii to nie polecam

Początkujący

Piwa: 5/15

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 11:14   

Szybciej to fakt. Ale jednak nie trzyma długo. Kupiłem taką do 6600 i stara bateria trzymała dłużej (o jakieś 6 godzin) od tej nowej. A dobrze ją sformatowałem. W końcu po pewnym czasie trzymała już tylko 12 godzin MAX. Najlepiej kupić oryginalną. Podobno te od NGAGE dłużej trzymają ale są troszkę większe choć da sie je upchnąć w N70 :D
Pozdrawiam :papa:

Moderator
-=' LES!O '=-

Piwa: 400/287

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 13:47   

Nie wierz w żadne kosmiczne mAh na akku sprzedawanych na allegro... sama naklejka nie zapewnia takiej pojemności. Pojemność akku jest proporcjonalna do gabarytów... w przypadku BL-5C - jest to malutki akumulatorek, absolutnie nie ma co wierzyć że da się tam upchnąć 4000mAh (niezależnie czy Li-Pol czy Li-jon Ni-MH czy Ni-Cd, technologia może nieco podciągnąć pojemność ale nie 4 krotnie). Mam wrażenie że 1020 w gabarytach BL-5C to naprawdę dużo i pewnie wiele więcej nie da się upchać (podobny gabaryt do pojedynczego paluszka AAA, a one nie przekraczają zazwyczaj 1000mAh nawet u najlepszych producentów).

Do tego o akumulatorach Li-Poly "chodzi" sporo plotek że częściej wybuchają, wylewają i najbardziej grzeją się, do tego wrażliwsze na prąd ładowania i czułe na przeładowanie.

Oczywiście Li-poly są lepsze ale też mają swoje wady... osobiście w tym wypadku polecam kupić oryginalną Li-jon 1020mAh. Nokia nie produkuję Li-poly chyba ze względu na niewspółmierne koszty w porównaniu do lepszych zalet. To daje do myślenia że Li-poly są droższe od Li-jon... więc akku Li-poly 4200mAh za 8 zł na allegro... są prawdopodobnie dokładnie tyle warte.

PS. @amigamen3 akumulatory się formuje a formatuje się ewentualnie dysk.

Administrator
z powołania prezes

Piwa: 120/13

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 19:19   

teskelesio napisał/a:
Do tego o akumulatorach Li-Poly "chodzi" sporo plotek że częściej wybuchają, wylewają i najbardziej grzeją się, do tego wrażliwsze na prąd ładowania i czułe na przeładowanie.

ciekawe jak mają się wylewać, to nie te czasy kiedy bateria była z kwasem...

teskelesio napisał/a:
Nokia nie produkuję Li-poly

nokia nigdy żadnej baterii nie wyprodukowała

Moderator
-=' LES!O '=-

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 20:04   

hexen napisał/a:
ciekawe jak mają się wylewać, to nie te czasy kiedy bateria była z kwasem...

pęcznieją, robią się bąble które czasem pękają i coś się z nich sączy (nie wylewa się faktycznie jak kiedyś) nie wiem co.... mnie się nie zdarzyło (nie używam li-poly) opisuję tylko co ludzie na forach piszą

hexen napisał/a:
nokia nigdy żadnej baterii nie wyprodukowała

no tu faktycznie mnie masz, ale wiadomo że chodzi mi o to, że pod (z) logiem nokii nie wychodzą akumulatory li-poly

Nowy albo niemowa

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 16 Grudzień 2007, 11:23   

ja bym nie kupywał , kiedys moj kumpel kupil bateria na allegro z duzo wieksza moca i po 2 ładowaniach mu padła :/ ;)

kupował !

Rozkręca się

Piwa: 7/6

Wysłany: 17 Grudzień 2007, 14:15   

teskelesio,
a 6310i ? miala litowo polimerowa :P

Moderator
-=' LES!O '=-

Wysłany: 17 Grudzień 2007, 14:29   

Hudy napisał/a:
teskelesio,
a 6310i ? miala litowo polimerowa :P

no właśnie miała... ale obecnie telefony nie maja a pod logiem noki takie akumulatory na dzień dzisiejszy nie wychodzą już wcale...

Nowy albo niemowa

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 16:09   

Kupiłem nieoryginalną baterię jakieś firmy MaxPower z czystej ciekawości w ramach eksperymentu. Bateria niby nowa litowo polimerowa o pojemności 2500 :hihi: . Telefon działał na niej 5 dni. Dokładnie tyle ile formatowałem baterię.Codziennie po 12h. Powodem zwrotu tej baterii do sprzedawcy był niski czas czuwania od 8 do 12 h. Telefon pracował znacznie wolniej, był lekko ciepły oraz wydobywał się z niego jakiś głośny dźwięk. Lepiej dopłacić troszeczkę i zakupic oryginał:)

Nowy albo niemowa

Wysłany: 18 Styczeń 2008, 19:05   

W mojej n70 mam baterię od mojej byłej n-gage bl-6c. Bateria średnio trzyma o 1 dzień dłużej w porównaniu do orginalnej bl-5c.

Telefon z tą baterią mam już ok 2miesięcy i nic się z nim nie dzieje. Polecam wszystkim baterię od "gada".

P.S Mieści się ona w n70 bez problemu. :D

AdSense

Status: Online

Administrator
Astral wanderer

Piwa: 291/12

Wysłany: 22 Styczeń 2008, 11:15   

staradama, Bl-6c często jednak troszkę utrudnia zamykanie klapki... Da się to oczywiście zrobić, ale trzeba troszkę więcej uwagi przyłożyć do jej zamykania - nie masz takiego problemu?

Nowy albo niemowa

Wysłany: 22 Styczeń 2008, 16:20   Bateria

U mnie nie ma problemu z zamykaniem klapki, może dlatego że nie mam orginalnej obudowy.
Jak miałem org baterię z N70 to tak samo mi się otwierała klapka od baterii.l

W każdym bądź razie jak komuś gorzej zamyka się tylna klapka to i tak warto mieć baterię naładowaną o 1 dzień dłużej,przynajmniej mi się tak wydaje. ;) Zresztą baterii często się nie wyjmuje.

Rozkręca się

Piwa: 61/6

Wysłany: 22 Styczeń 2008, 17:25   

Szczerze mówiąc polecam baterię Bl-5c , ja mam taką w swojej N-ce i od 0 do full ładuje się max 20minut. A działa mi 5-6 dni, a z 8h słuchaniem radia 24h :oops:

Moderator

Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 26 Styczeń 2008, 00:58   

moja n70 ma tylko 3 miesiace ale oryginalna bateria trzyma max 3 dni. Zostaął mi gdzies bateria o pojemnosci 4400(podróba). czyli jak by nie patrzył to 4 razy mocniejsza. Od nowosci była dobrze formatowana, a mimo to telefon trzyma tak samo długo jak na oryginalnej baterii. Do tego ma z nia jakieś problemy. Niedość, ze juz po paru minutach pokazuje, że jest naładowana na maxa to następnego dnia przy którymś tam juz połączeniu z pełnej pokazuje, że już bateria na wyczerpaniu.
Nie polecam nikomu kupna takich baterii i tak jak Chibi polecam Bl-5c

Odpowiedz do tematu