|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Początkujący
Wiek: 18 Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 19 Postawił 5 piw(a)
Status: Offline
|
Wysłany: 28 Marzec 2008, 20:34 Plamka na aparacie.
|
|
|
Witam, mam kolejny problem techniczny. Na zdjęciach pojawiła się plamka:
OBRAZEK
Wtedy nic na wyświetlaczu przy robieniu zdjęć nic nie widać.
Kolejna plamka to przy maksymalnym dużym zoomie, wtedy jest ona w innym miejscu i czarna.
Czego może być to przyczyna? |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Administrator Astral wanderer
|
Wysłany: 28 Marzec 2008, 20:47
|
|
|
PawelKondracki, trudno powiedzieć od czego to jest - możesz spróbować sformatować telefon lub wgrać softa - jeśli idzie o warunki domowe. Jeśli to nie pomoże to zostaje chyba jedynie serwis Nokii. |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): PawelKondracki |
 |
|
Początkujący
Wiek: 21 Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 27 Otrzymał 5 piw(a)
|
Wysłany: 28 Marzec 2008, 22:55
|
|
|
| Moim zdaniem format tu nic nie pomoże masz wypalonego pix-a w aparacie telefon jest nowy czy używany jak masz go jeszcze na gwarancji to oddaj bo wymiana kamerki we własnym zakresie chyba jest dość kosztowna. Robi sie tak zazwyczaj jak ktoś robi zdjęcia silnemu źródłu światła obiektyw prosto w słońce albo coś podobnego |
|
|
|
|
 |
|
Do przodu :)
|
Wysłany: 28 Marzec 2008, 22:56
|
|
|
| wydaje mi sie ze aparat poleciał, pewnie bedzie do wymiany |
|
|
|
|
 |
|
Administrator Astral wanderer
|
Wysłany: 28 Marzec 2008, 22:56
|
|
|
| Pomoże, nie pomoże, ale spróbować nie zaszkodzi - i tak za to nic nie zapłaci... A do serwisu jeszcze zdąży zanieść. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 28 Marzec 2008, 23:14
|
|
|
| Prostym sposobem sprawdzenie czy jest to wina softwar-u to zrobienie zdjecia kamerka do wideorozmów jeżeli tam tez jest plamka to oprogramowanie jeżeli nie ma aparat oczywiście nic przeciw formacie nie mam;) |
|
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
Wiek: 16 Dołączył: 01 Gru 2007 Posty: 71 Postawił 27 piw(a)
|
Wysłany: 29 Marzec 2008, 11:22
|
|
|
@up
To ciekawe, wytłumaczysz mi skąd wpadłeś na tak genialny pomysł? Telefon durny nie jest i wie, która jest przednia i tylna kamera.
@topic
Jak zmienisz tego softa to daj znac czy przeszlo. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 29 Marzec 2008, 12:54
|
|
|
Gadacie zmiana softa, a nie czasem aktualizacja? Zmiana softa jest na telefonach z softem. Jeżeli chodzi o aktualizację to jest ona najnowsza, został zmieniany product code na music edition, więc jeżeli serwis nokia to muszę zmienić na stary. Telefon jest używany, ma niecały raczek - toszto bobasek . Zajmę się tym jutro i to co poskutkuję to polecą zimne piwka Dziękuję
Update:
Po formacie w pomieszczeniu z naturalnym oświetleniem jest okej, nie ma tej czarnej, ani czerwonej plamki. Zobaczymy jeszcze w ciemnym pomieszczeniu. |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 29 Marzec 2008, 14:25
|
|
|
| Misiakr napisał/a: | @up
To ciekawe, wytłumaczysz mi skąd wpadłeś na tak genialny pomysł? Telefon durny nie jest i wie, która jest przednia i tylna kamera.
@topic
Jak zmienisz tego softa to daj znac czy przeszlo. |
oczywiście ze wie z której kamery kozysta chodzi tylko o to ze mechanizm który przetwarza obraz jest ten sam(w nokii chyba jest softwarowa kompresja obrazu) i dlatego mówiłem skoro plamka jest tu i tu to była wina programu ale już nie ważne. ważne ze kom chodzi |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 29 Marzec 2008, 14:52
|
|
|
W otoczeniu z naturalnym naświetleniem (słońce). Zobaczymy w sztucznym (żarówka), i ciemnym (noc). |
|
|
|
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 29 Marzec 2008, 14:55
|
|
|
| A ja podejrzewam że to hotpixel na matrycy... tylko dziwne że na wyświetlaczu przy robieniu zdjęcia nie ma tego hota, ale może matryca w trybie LiveView inaczej pracuje. |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 29 Marzec 2008, 22:00
|
|
|
No i kiepsko, ciemne otoczenie, wypadek i plamka pod słupem.
OBRAZEK |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 08:50
|
|
|
czyli tak jak mówiłem wcześniej to wypalony pix (hotpix) nazywać można sobie to jak sie chce pozostaje ci sie przyzwyczaić albo wymienić kamerkę patrzyłem na allegro nie jest taka droga 40 zl do tego jak masz sam odrobinę chęci możesz wymienić kamerka jest wpinana w gniazdo a nie lutowana wiec większych problemów nie ma z jej montażem no chyba ze masz gwarancje to bez problemu ci ja uznają;)
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
|
Moderator -=' LES!O '=-
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 09:01
|
|
|
Nie nazywać jak się chce...
Hotpixel to całkiem zdrowy pixel tylko pod wpływam nagrzewania się matrycy, hoty pokazują się przy długich czasach naświetlania i po dłuższym używaniu aparatu. (W przypadku matryc w telefonach może się okazać że znacznie częściej.) Hotpixele nie podlegają absolutnie żadnej gwarancji. Im starsza matryca tym może być częściej/więcej.
Deadpixel - to martwy pixel który w ogóle nie reaguje nigdy i zawsze będzie czarną plamką tych samych rozmiarów i dokładnie w tym samym punkcie. Jeden dead pixel na matrycy (w aparacie fotograficznym) podlega gwarancji i matryca nie jest wymieniana a mapowana (nie wiem jak w przypadku telefonu czy to jest opłacalne przy miniaturowej matrycy).
U Ciebie plamka pojawia się w różnych miejscach... więc na pewno masz hota (a nie wypalonego pixela). |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 30 Marzec 2008, 11:08
|
|
|
Dzięki chłopaki, zmieniam product code i oddaje nokie do serwisu.
[ Dodano: 16 Kwiecień 2008, 14:29 ]
A więc oddałem do nokii telefon.
Wgrali nowy soft i poprawili jakieś kontakty kamery, plamka dalej jest.
Co mnie rozbawiło, przyjęli ze zmienionym produkt code na ME |
|
|
|
|
 |
|
|