Wysłany: 8 Marzec 2008, 13:06 Tylna Kamerka w N70..problem
Witam
Jestem nowym bywalcem tego forum.Mam problem ze swoja nokia n70 a konkretnie chodzi o kamerke.Postaram sie jak najdokładniej napisac o co chodzi i co sie dzieje.A wiec tak:
W mojej nokii n70 nie dziala tylnia kamerka, kiedy ja włączam widnieje biały ekran nie wyswietla sie zaden komunikat.Nokie rozebralem i wymienialem kamerke i przy wymienionej kamerce wyswietlał sie komunikat "zrestartuj kamerke".Złącze kamerki zostalo dokladnie przeczyszczone spirytusem w celu wymycia brudu ale nic to nie dalo nadalo (telefon byl delikatnie zamoczony).I teraz pytania moze ktos bedzie mogl mi pomoc lub cos podpowiedziec.Telefon nie posiada zadnych innych wad wszystko dziala jak nalezy.Czy to moze byc wina softu?...i drugie pytanie czy jest mozliwe to ze gniazdo od kamerki jest poprostu uszkodzone?Ktorej z kamerek mam uzywac poniewaz nawet nie potrafie stwierdzic czy kamerka ktora wymienilem jest zepsuta..Prosze o szybka odpowiedzic i z gory dzieki..Pozdrawiam
Nie wiem gdzie sie sprawdza wersje softa..ale najprawdobpodbniej nie..telefon 2 letni i soft byl nie zmieniany..aha i przywrocenie domsylnych parametrow czyli format tez robilem..
Wersja softu 2.0537.1.7 i z data 18.09.05 wiec chyba soft nie jest zbyt nowy..dzieje sie to w kazdym przypadku...z karta SIM bez karty SIM, z karta pamieci, bez karty pamieci no wszystkie mozliwosci..i jeszcze flesz sie dziwinie zachowuje..za pierwszym razem po uruchomieniu telefonu przy wlaczeniu tylniej kamerki mrygnie ze 2 razy, a potem juz wogole nie ma reakcji..w ustawieniach gdy wlaczam flesza nic sie nie dzieje...
Wszystko dzialalo to nie bylo sensu aktualizowac..ale wporzadku zaktualizuje go w najblizszym czasie znalazlem odpowiedni opis w jaki sposob tylko czekam na kabelki juz sa zamowione..ma ktos jeszcze inne pomysły co mozna zrobic jeszcze?jak nie to przejde sie do komisu i zapytam ale podejrzewam ze cena naprawy kamerki bedzie dosyc spora he..
[ Dodano: 9 Marzec 2008, 16:27 ]
Hmm..chyba juz wiem o co chodzi...kamerka jest zepsuta i jest do wymiany..podpowiedzcie mi jeszcze jak pozbyc sie komunikatu "Blad urzadzenia: zrestartuj kamerke"?wiem ze to moze byc wina zanieczyszczenia lub softu ale moze ktos precyzyjniej potrafi to okreslic gdzie zajrzec?by pozbyc sie komunikatu i tym samym przywrocic do sprawnosci kamerke?..
[ Dodano: 13 Marzec 2008, 20:40 ]
Ok problem rozwiazany.Przyczyna była kamerka + soft w nokii n70.Pozdrawiam:)