|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Trochę napisał
Status: Offline
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:16 Wyświetlacz
|
|
|
Witam,
Mam problem z wyświetlaczm: Kiedy pisze SMS i wejdę w konsolę znaków lub przejdę z tekstem do następnej linijki to na wyświetlaczu (u dołu) mruga taka biała listwka (jak zepsuta karta graficzna w komputerach). Problem pojawia się również gdy podczas zablokowanej klawiatury naciśnie się czerwoną słuchawkę to pojawia się na setne części sekundy ta (dość denerwująca) listewka.
Czy z tym należy się zgłosić do serwisu
??
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Ciągle przyspiesza
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:26
|
|
|
| a jaka aplikacje ostatnio wgrywales? sprobuj odinstalowac wszystkie aplikacja a jesli bedzie sie dalej pojawialo to przywroc ustawienia fabryczne a w ostatecznosci zrob hard format. jesli nic nie pomoze to wtedy zostanie serwis |
|
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:35
|
|
|
| graba, problem jest od nowości |
|
|
|
|
 |
|
Ciągle przyspiesza
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:35
|
|
|
to oddaj na gwarancje jak mozesz |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:42
|
|
|
Ja na twoim miejscu bym nie robił sobie z tym problemu i nie zanosił telefonu do serwisu. Dla głupiego paseczka będziesz się męczył.. Skoro pojawia się tylko na setne sekudny to nie przeszkadza w niczym.
Zauważyłem, że mi też się coś w tym rodzaju pojawia. Kiedy zablokuję klawiaturę i wcisnę coś to po obu stronach wyświetlacza w dolej części pojawiają się takie paski. Jeśli to jest to, co ty masz na myśli to tym bardziej bym to olał. Trzeba mieć bystre oko żeby na takie coś zwracać uwagę.. |
|
| |
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:47
|
|
|
| Czesiek, na setne ale cały czas! |
|
|
|
|
 |
|
Ciągle przyspiesza
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:48
|
|
|
| jak nie masz gwarancji to sprobuj hard format |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:49
|
|
|
Graba, po co format? Przypatrz się ty też dokładnie jak coś robisz na telefonie. Moim zdaniem ten pasek to po prostu efekt wczytywania procesów w telefonie.. Nigdy bym nie pomyślał, że można się tym przejąć. :F |
|
|
|
|
 |
|
Ciągle przyspiesza
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 16:50
|
|
|
| ja tez nawet na to uwagi nie zwrocilem |
|
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 18:34
|
|
|
Czesiek, wiesz mnie to troche denerwuje, ponieważ bawilem sie już kikoma Sym,bianowcami i w nich takiego czegoś nie bylo |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
Wiek: 27 Dołączył: 13 Paź 2007 Posty: 5 Otrzymał 1 piw(a)
|
Wysłany: 5 Grudzień 2007, 21:34
|
|
|
Ja od nowości mam problem z wyświetlaczem - walcze z tym już ok 7 tygodni i dzis odebrałem telefon po 5 tygodniach trzymania go przez Orange'a i problem jest nadal. No ale po kolei.... Problem który u mnie jest to pojawiające się poprzeczne białe pasy na ekranie - grube i cieńkie. Nie wygląda to na uszkodzenie mechaniczne ponieważ pasy pojawiają się zawsze w tych samych miejscach w menu oraz głównie podczas pisania smsów szczególnie gdy kursor przechodzi do niższej linii. Nagrałem krótki filmik aparatem cyfrowym i wrzuciłem go na rapida więc zerknijcie - waga ok 13MB:
|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
Jak tylko to zobaczyłem po zakupie to po weekendzie pojechałem do wrocławia bezpośrednio do nokii żeby wgrali na nowo soft. Zrobili mi to w zasadzie od ręki i wywalili soft Orange'a wgrywając oryginalny nokii. Wychodzi serwisant, daje mi telefon i mówi że zrobiony. Włączam, dupa nie zrobiony - pokazuje mu o co chodzi, popatrzył i mówi że oni nic więcej nie zrobią i że telefon wyślą do centralnego serwisu. To był poniedziałek, zostawiłem go i w czwartek telefon z seriwsu że moge przyjechać po tela bo już jest zrobiony. Uruchamiam go w serwisie, dalej dupa, to samo. Mówie do babki, że dalej jest to samo i pokazuje. Zerknęła w dokumenty i mówi do mnie że telefon przechodzi wszystkie testy sprzętowe bez zarzutu i że oni nie mają podstaw do naprawy czegokolwiek. Powiedziała żebym poszedł z telefonem do Orange'a gdzie był kupiony i żebym zażądał wymiany telefonu w związku z niezgodnością sprzętu z umowa konsumencką. telefon odebrałem z wrocka w piątek a w poniedziałek poszedłem do orange'a. Pokazałem co sie dzieje, powedziałem że juz dwa wpisy w karcie są i że nie wyobrażamsobie żeby telefon wrócił z serwisu kolejny raz niesprawny. Babka wypisała papiery żeby zrobili ekspertyzę w związku z żądaniem wymiany telefonu na nowy. W ten poniedziałek minęło 5 tygodni jak telefon oddałem do Orange'a - dzwonie dzisiaj do nich, mówią że telefon jest. Przychodze do salonu, baba rozwija z folii, wyciąga dokumenty i pytam się jej co było robione??? Czyta, czyta i mówi do mnie że wgrali na nowo soft!!!!!!!! Myślałem że mnie tam kur$#^#^#ca strzeli jak to usłyszałem - odrazu do niej powiedziałem że skoro wgrali tylko soft to dalej jest do bani - włączam telefon i oczywiście dalej pasy poprzeczne. Pokazuje jej to i pytam sie co teraz????? A ona do mnie że skoro nokia nie wystawiła dokumentu odnośnie wymiany telefonu to oni nie mają podstaw do wymiany....Ręce mi opadły. Mam już 4 kwitki serwisowe, trzy razy wgrywany soft, 1,5 miecha bez telefonu i dalej zrąbany. Zabrałem telefon i powiedziałem że sam pojade znowu do serwisudo Wrocławia, pokaże im kolejny wpis i że dalej usterka występuje i zażądam tego dokumentu. Jestem ciekaw co będzie ale obawiam się że beda problemy. telefon działa bez zarzutu, w grach i programach też jest ok więc nie jest to tak że jest jakies zwarcie czy coś w tym stylu - miałem wcześniej 6630 i tam nie pojawiały się żadne pasy. Kumpel ma N90 w której zdaje się jest ten sam Symbian i tez nic sie nie pojawia.
Zerknijcie na filmik do którego podałem wyżej linka - szczególnie widać w pierwszej i czwartej linijce. I jeszcze jedno - zróbcie coś takiego:
1. Odblokujcie klawiature
2. Wpiszcie jakies cyfry
3. "OPCJE"->"DODAJ DO KONTAKTÓW"->"UTWÓRZ NOWY"
4. Wybieramy np "Tel. komórkowy"
5. Kursor miga nam w polu "IMIĘ" i teraz zacznijcie wpisywac litery - u mnie w tym momencie na samej górze przy każdym wciśnieciu pojawia się biały pas obok tej książki telefonicznej.
takich przykładów w MENU moge mnożyć..... |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 6 Grudzień 2007, 12:03
|
|
|
Mam identyczny problem z tym wyświetlaczem, kropka w kropkę, jeszcze się z nimi nie kłóciłem ale dopiero zacznę robić borutę, będzie granda, współczuje chodzenia z tym telefonem, ale niestety oni tak lubią spławiać ludzi (znam z poprzednich telefonów) kiedyś gdzieś wyczytałem, że te paski to niby jakimś cudem procesor nie wyrabia obsługi wyświetlacza, co jest kompletną głupotą bo u kumpla w N70 nie ma czegoś takiego, spotkałem kilka takich pasków ale tylko w Orange'owych eNkach, ma ktoś taki problem z N70 ale nie z Orange?
Nie to, że mi jakoś to specjalnie przeszkadza, ale płacę i wymagam, szczególnie dlatego, że nie są to setne sekundy i paski pojawiają się w różnych miejscach ekranu i są różnej wielkości, zmiany softa nie pomagały, więc będę się domagał wymiany na sprawny tak, żebym nie było tych pasków, bo to wygląda jakby Orange miało jakąś felerną serie |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 6 Grudzień 2007, 12:49
|
|
|
| No ja własnie zaraz ide do Orange'a bo dzowniłem rano do serwsiu nokii i powiedzieli mi, że nie wystawią mi ekspertyzy odnosnie wymiany telefonu na nowy bo takich ekspertyz nie wystawiają osobom prywatnym tylko firmom więc zaczyna się jazda. Babka powiedziała mi że jak kolejny raz przywioze telefon bezpośrednio do nich to u nich moge oczekiwać tylko naprawy bo do serwisu przynosi się z tytułu gwarancji a jesli ja chcę wymiany telefonu na nowy to tylko z tytułu rękojmi lub niezgodności z umową konsumencką i takie sprawy załatwia się w miejscu zakupu. W sumie to trochę mnie zbaqany dobiłeś bo widać że nie jest to pojedyńczy przypadek i może byc problem z pozytywnym załatwieniem sprawy. Od razu powiem Ci że nie jest to wina softu orange'a bo w serwisie nokii wgrali mo oryginalny i problem był nadal. Gdyby nie to że wcześniej miałem 6630 i bawiłem się kilkoma telefonami kumpli z symbianem, to może bym to olał bo pomyślałbym że tak może musi być ale w żadnym innym telefonie z symbianem się z czyms takim nie spotkałem. Zbieram się do Orange'a i zobacze co mi powiedzą gdy powiem im że mi takiej ekspertzy nie wydadzą.... Niby detal, pierdoła....ale telefon jest nowy więc nie chce żeby takie rzeczy mnie irytowały. Napisze potem co udało mi się dzisiaj załatwić - nie nastawiam się na zbyt wiele bo już wczoraj widziałem że baba zgłupiała i nie wiedziała jak ma sie bronić więc zasłoniła się tym że bez ekspertyzy nic nie da rady zrobić no i temat się zakończył. |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 6 Grudzień 2007, 13:43
|
|
|
Mój telefon nie jest z Orange i też są paski.. Przecież to w niczym nie przeszkadza (przynajmniej mi). Moim zdaniem szkoda zachodu żeby tak za tym jeździć. Na dodatek wątpię, że da się coś z tym zrobić. |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 6 Grudzień 2007, 15:17
|
|
|
| Czesiek napisał/a: | Mój telefon nie jest z Orange i też są paski.. Przecież to w niczym nie przeszkadza (przynajmniej mi). Moim zdaniem szkoda zachodu żeby tak za tym jeździć. Na dodatek wątpię, że da się coś z tym zrobić. |
Oczywiście że w niczym nie przeszkadza bo telefon działa bez zarzutu ale.... Tego być nie powinno i tyle w tym temacie. Niedawno wróciłem z salonu Orange'a i telefon oczywiście został i 4 raz jedzie do serwisu. Dzisiaj miałem szczęście bo trafiłem na kumatą babke i powiedziała że mieli juz zgłaszaną tą usterkę w innych egzemplarzach - nokia wywija sie jak może ale ponoć udaje się wymienić telefon na nowy więc nie odpuszcze jeśli jest nadzieja. Teraz pozostaje cierpliwie czekać i liczyć na to że to co powiedziała jest prawdą. |
|
|
|
|
 |
|
|