|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Do przodu :)
Status: Offline
|
Wysłany: 16 Grudzień 2007, 09:30 [FAQ] Przerabianie gotowych themów.
|
|
|
Szperając w Necie WRESZCIE znaleźliśmy jakiś SUPER wypasiony Them dla Naszej aNki, ale.... no właśnie jest pięknie, ale nie pasują nam ikonki i Them z baardzo pięknego zaczyna Nas powoli nurzyć, irytować, drażnić, aż w końcu Go wyrzucamy z komórki.. A przecież miało być tak pięknie...
No ale może być pięknie Wystarczy "zakasać" rękawy i zmienić te ikony!
No właśnie... Co nam będzie potrzebne??
IMO - PO PIERWSZE I NAJWAŻNIEJSZE - ZGODA AUTORA NA PRZERÓBKI!
A reszta to czysta formalność
Programy niezbędne:
1. SISWare (ekstrakcja)
|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
2. MBMConverter (edycja)
|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! ||
3. Carbide.ui (połączenie)
Programy opcjonalne:
1. Paint.net, Corel, Photoshop (tapety, elementy graficzne)
2. Inkscape (ikony)
3. FastStone Image Viewer (przeglądarka grafiki)
Najważniejsze:
1. Samozaparcie
2.Gotowy them (*.sis)
No to zaczynamy
1. Uruchamiamy SISWare, następnie zmieniamy platformę, na której działamy
OBRAZEK
2. Przechodzimy do zakładki: Tools->SIS Explorer->Wybieramy katalog gdzie ma być "rozłożony" nasz them->Open File->Wybieramy Them->Zatwierdzamy.
No i pojawia Nam się "cuś" takiego:
OBRAZEK
Oczywiście klikamy Extract File i pojawia się Nam nastpujcy monit:
OBRAZEK
to co Nas interesuje znajduje się w pliku "themepackage.mbm".
3. Zamykamy SISWare.
4. Szukamy na dysku interesującego Nas pliku (znajduje się on w katalogu, który podaliśmy w SISWare).
5. Proponuję - w tym miejscu - po znalezieniu pliku "themepackage.mbm" ustawić jako domyślą przeglądarkę dla tego typu program MBMConverter.exe (ppm,Właściwości,Otwórz za pomocą...). Klik na ww. pliku i uruchamia się Nam MBMConverter.
OBRAZEK
6.No i teraz zaczyna się "najciekawsza" część Naszej pracy
Dla hardkorowców, masochistów i tradycjonalistów polecam metodę ręcznego przerabiania File->Export->ExportBitmaps
OBRAZEK
Następnie za pomocą "zewnętrznych narzędzi" (patrz programy opcjonalne np: Photoshop & Inkscape) edycja kilkuset elementów, które później poskładamy w całość.
7. My pójdziemy "troszeczkę na skróty" :p - po prostu użyjemy tylko kilku niezbędnych elementów (tapeta1, tapeta2, obraz w wyskakujących okienkach), a ikonki zastosujemy standardowe; dostępne w Carbidzie (można oczywiście zastosować inny schemat ikon).
8. Sprawdzamy co zostało wyodrębnione MBMConverterem za pomocą dowolnej przeglądarki grafiki (w moim przypadku jest to "FastStone").
OBRAZEK
9. Za pomocą zewnętrznego edytora grafiki składamy 4 części naszej początkowej tapety.
(Kłania się znajomość "specyfiki wyświetlania tapety na aNce, czyli: dół gdzie wyświetlane są lewe/prawe menu; część śrokowa :p ; pasek gdzie wyświetlana jest data, wskażniki zasięgu/baterii; "logo operatora") - "warstwa Idle" w Carbidzie.
10. A skoro mowa o Carbidzie... To czas go uruchomić (można oczywiście zamknąć MBMConverter - polecam jednak nie zamykać FastStone'a aby mieć na bierząco podgląd).
File->Create New Theme->Nadanie nazwy tematowi->Finish.
No i mamy "bazę" do dalszych modyfikacji.
11. Nie będę opisywał tworzenia kluczy dla Carbida, zmiany platformy, na której pracujemy i innych dostępnych/ciekawych opcji - gdyż zostały one opisane przez innych moich Zacnych kolegów w innych poradnikach, które polecam dogłębnie przestudiować.
My skupimy się tylko na interesującym Nas temacie.
11.1. Background->Active Background/Idle Back..->Select a File - szukamy pliku na "tapetę" (we wcześniej ekstrachowanych - pomocna w tym miejscu jest przeglądarka grafiki) i dodajemy go.
OBRAZEK
11.2. Troszkę trudniejsza sytuacja jest z "początkową tapetą" (jak wcześniej napisałem pociętą na części) - ale zakładka "Areas" pozwala Nam poskładać puzzle w jedną całość - wszystkie niezbędne składniki posiadasz.
(Całość jest w miarę "intuicyjna" - dlatego pominę poszczególne wskaźniki).
Po złożeniu powinno wyglądać następująco:
OBRAZEK
11.3. Następnie importujemy wskażniki baterii, zasięgu, zegar, Pop-up'y, Higlihts, itd.
11.4. No i nareszcie przyszedł czas na właściwą operację ZAMIANY IKON!
Jeśli udało Ci się poskładać wyżej wymienione "składniki" - to uważam, iż teraz będzie to czysta formalość i przysłowiowa "wisienka na torcie" :p
12. Kompilujemy Carbidem starą/NOWĄ paczuszkę i cieszymy się themem.
Podoba Ci się prezentowany w tym przykładzie them? Pobierz go z:
Kopiowanie, przeróbki, eksperymenty - masz moje błogosławieństwo
Tutek sworzone przez tkgrim dla forum n70.com.pl - masz zamiar zacytować poza tym forum? - zapytaj autora. |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 11 piw(a): japkooo, radi, Snykee, #trafipax, michal, +ADAMUS, gwożdzik, lucek, misio1771, Sauronos, Danzel |
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Moderator inactive
|
Wysłany: 16 Grudzień 2007, 15:48
|
|
|
| no rewelka : ) |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 21 Grudzień 2007, 17:33
|
|
|
tkgrim, świetny opis piwo należy się w 100% |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): piteR, remmyhi |
 |
|
Trochę napisał
|
Wysłany: 25 Grudzień 2007, 13:49
|
|
|
Może coś mi się uda wykonać przeczytam cały po świętach i się pobawię. Ale już masz browca |
|
|
|
|
 |
|
Rozkręca się
|
Wysłany: 30 Grudzień 2007, 14:48
|
|
|
Szkoda, że nie da się od razu przekonwertować gotowego .sis'a i zwyczajnie otworzyć w Carbide.ui.
No chyba, że o czymś nie wiem
Piwo za pomysł |
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
Wiek: 18 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 24 Postawił 5 piw(a)
|
Wysłany: 3 Luty 2008, 21:55
|
|
|
| hym...a wie ktoś jak zmienić kolor czcionki? bo mam fajny motyw ale jak pisze sms to nic nie widze bo czcionka jest niebieska |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 10 Luty 2008, 15:42
|
|
|
| szabla napisał/a: | | hym...a wie ktoś jak zmienić kolor czcionki? bo mam fajny motyw ale jak pisze sms to nic nie widze bo czcionka jest niebieska |
Jasne
Robisz wszystko jak wyżej - (...) odpalasz Carbida - musisz wybrać tylko odpowiedni "rodzaj" tworzonego thema (platformy) - 2gi od góry (piszę z pamięci - w pracy - dlatego mogę się mylić - tzn. nie mylę się co do koloru - edycja jest dostępna bodajże w ver2 - gdy dasz ją w v1 w Carbidzie będzie widoczny kolor zmieniony natomiast w *.sis już niestety nie - tzn. będzie standard - czarny).
Popatrz na skriny w tym tutku - S602ndFP2 - to jest to.
Heh - chyba nie zamotałem za bardzo
Jak by co to pisz PM.
Pozdro. |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 6 Marzec 2008, 09:19
|
|
|
MBM Converter w ogole nie chce sie uruhomic. Szukalem innego zrodla i znalazlem nawet MBM Wizard, ale zaden z nich nie chce sie odpalic u mnie na kompie - wyskakuje error, albo w ogole brak reakcji Mam WinXP SP2.
Prosze o pomoc. |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 6 Marzec 2008, 16:11
|
|
|
| haterox napisał/a: | MBM Converter w ogole nie chce sie uruhomic. Szukalem innego zrodla i znalazlem nawet MBM Wizard, ale zaden z nich nie chce sie odpalic u mnie na kompie - wyskakuje error, albo w ogole brak reakcji Mam WinXP SP2.
Prosze o pomoc. |
No to cuda Panie...
Ponieważ MBM na 110% jest przetestowany i działający - musiszmieć coś nie halo z systemem (ja też mam WIN XP SP2). |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 6 Marzec 2008, 23:59
|
|
|
Dzienwe
Jednak jesli ktos z was mial podobny problem do mojego, to polecam MBMTool, do ktorego podaje link ponizej. Program jest sprawdzony i skuteczny
|| Linki i obrazki tylko dla zalogowanych użytkowników. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się! || |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 16 Marzec 2008, 11:17
|
|
|
Stworzyłem nowy post na temat podmiany tapety w motywie do nokii N70
Tu podaje link
Link
Z gory WIELKIE DZIEKI za pomoc |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Początkujący
|
Wysłany: 19 Marzec 2008, 17:05
|
|
|
| a da sie edytowac tak moty zey wstawic wlasnie zdjecia (w calym menu ) i zostawic tylko ikony???? bo na tym najbardziej mi zalezy |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 28 Marzec 2008, 14:46
|
|
|
Witam Mam problem z SISWare... nie chce mi sie otworzyć. Zainstalowałem go i gdy chcę uruchomić wyskakuje error pokazuje sie coś takiego "Run-time error '339'" |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
Wiek: 27 Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 3 Postawił 1 piw(a)
|
Wysłany: 11 Listopad 2008, 17:03
|
|
|
bład jest w plikach SISWARE I MBMCONWERTER sisware jest eror a mbm po zainstalowaniu sie nieodpala
[ Dodano: 11 Listopad 2008, 17:08 ]
#tkgrim mam też ten problem co heterox wczesniej mi chodził ten program a teraz wiec podaj przyczyne halo?
[ Dodano: 11 Listopad 2008, 17:08 ]
a reraz mi nie działa |
|
|
|
|
 |
|
|