Przesunięty przez: Vekh 8 Styczeń 2008, 23:04 |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Administrator Astral wanderer
Status: Offline
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 13:19 [FAQ] Update softu za pomocą NSU
|
|
|
Nokia umożliwiła użytkowników aktualizację FW w zaciszu domowym. Nie jest to operacja specjalnie trudna czy wymagająca specjalistycznego przeszkolenia, jednak osoba nieobeznana w temacie może się poczuć nieco zagubiona. Dla takich osób powstał ten tutek.
Wprowadzenie do aktualizacji:
Wymagania sprzętowe:
| Cytat: |
Aktualizacja za pomocą komputera:
* Komputer z procesorem Pentium 1 GHz lub kompatybilnym
* Co najmniej 256 MB pamięci RAM
* System Windows 2000 (z dodatkiem SP4 lub nowszym) albo Windows XP (z dodatkiem SP1 lub SP2) lub Windows Vista
* Uprawienia administratora na komputerze podczas instalacji
* Połączenie internetowe
* W pełni naładowany, kompatybilny telefon firmy Nokia
* Kompatybilny kabel do transmisji danych USB firmy Nokia (np. DKU-2)
* Kompatybilny port USB w komputerze
Nie można korzystać z połączenia Bluetooth. |
| Cytat: | | Dane użytkownika takie, jak kontakty, zdjęcia, wiadomości i aplikacje dodatkowe, np. gry Java i aplikacje Symbian, nie stanowią części oprogramowania operacyjnego telefonu. Jednak w przypadku niektórych modeli telefonów dane użytkownika, np. kontakty lub zdjęcia, zostają usunięte w przypadku przeprowadzenia aktualizacji za pomocą komputera. Dlatego zdecydowanie zalecamy wykonanie kopii zapasowych danych takich, jak kontakty, wiadomości i zdjęcia przed rozpoczęciem aktualizacji oprogramowania telefonu w przeciwnym wypadku pliki te zostaną utracone. Jeśli przeprowadzasz aktualizację za pomocą komputera i wymagane jest wykonanie kopii zapasowej danych, w kreatorze pobierania zostaną wyświetlone instrukcje na temat sposobu wykonania takiej kopii. |
| Cytat: | | Uwaga: Nie można przywrócić starszej wersji oprogramowania. Po przeprowadzeniu aktualizacji powrót do wcześniejszej wersji oprogramowania telefonu jest niemożliwy. |
| Cytat: | Jak długo trwa aktualizacja?
Aktualizacja zdalna: Pobranie pakietu instalacyjnego zdalnie może potrwać około 4 do 5 minut. Proces instalacji trwa od 5 do 15 minut ? w tym czasie nie można korzystać z telefonu: nie można nawiązywać i odbierać połączeń, nie można wysyłać i odbierać wiadomości ani korzystać z innych funkcji telefonu. Nie można też przerwać procesu instalacji. Podczas instalacji wyświetlany jest pasek stanu informujący o postępie. |
| Cytat: | Czy w trakcie przeprowadzania aktualizacji można rozmawiać przez telefon?
Po uruchomieniu programu Nokia Software Updater wszelkie połączenia przychodzące należy odrzucać, ponieważ powodują one nieprawidłowe działanie programu. |
Instrukcja właściwa:
1. Uruchamiamy Nokia Software Updater (do pobrania tutaj ) i czekamy, aż połączy się z serwerami nokii;
OBRAZEK
2. Przełączamy telefon na profil ogólny - w telefonie musi być karta SIM, pamiętajmy także o naładowanej baterii. Podłączamy telefon za pomocą kabla i postępujemy zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami;
OBRAZEK
3. Program powinien wyszukać model telefonu i pobrać automatycznie najnowsze oprogramowanie. Jeżeli wersja twojego FW jest najnowsza będzie można zrobić reupdate - ponowne wgranie tej samej wersji.
OBRAZEK
4. Po kliknięciu na start program zacznie pobierać aktualizację - jest to paczka ok 40 Mb a czas pobierania jest zależny oczywiście od szybkości łącza. Po zakończeniu pobierania NSU automatycznie przejdzie do wgrywania softu. Najlepiej nie dotykać wtedy telefonu żeby nie doszło do rozłączenia. Telefon będzie się kilka razy restartował i w związku z tym wyświetlany będzie komunikat o tym, że połączenie zostało przerwane - to jest normalny objaw i nie ma się czym przejmować.
5. Jeżeli wszystko było zrobione tak jak należy to właśnie masz N70 z najnowszym softem :mrgreen:
Jeżeli są jeszcze jakieś niedociągnięcia w tym co napisałem (a być może jakieś skróty myślowe ;-)) to jeszcze dodaję filmik:
WGRYWANIE FW DO NOKII
Nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałem w wyniku przeprowadzania opisanej operacji. |
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 47 piw(a): spike815, japkooo, majkel, PiotrPiReS, zozol_ns, y0ghurt, gerem, franekglasgow, Vanisz, Snykee, piotrekbrn, Hudy, sebn70, logan, qfalagupagu, wiki650, niewinny, Matt_at, widmo, maxim43, frupel, mario11lsd, ra5zid, alex, Maciek6074, MiErY, opanie, Snaker, ewelka, gonzik, czyper, morfix, kacpersky1980, Szfajcar, lodz_jarek, Jozek, klawiaturek, Tom S., smolu, Nietoperz, bYYn, Stasiu119, pawell1606, michalski, szymek93, Alves, yoro |
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
Wiek: 37 Dołączył: 07 Paź 2007 Posty: 2 Postawił 2 piw(a)
|
Wysłany: 8 Październik 2007, 20:53
|
|
|
| wlasnie wczoraj uzylem tego poradnika lacznie z wczesniejszym dotyczacym product code.mialem n70 z vodafone z angielskim menu , a teraz mam n70 z polskim.poszlo bez bolu.wielkie dzieki za pomoc. |
|
|
|
|
 |
|
Trochę napisał
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 8 Październik 2007, 21:20
|
|
|
Tak dla spokoju ducha, jeżeli w czasie aktualizacji softu ktoś do Was zadzwoni lub wyśle do Was sms'a, to nie wpłynie to negatywnie na aktualizacje softu.
Miałem ostatnio taką sytuacje i telefon się zaktualizował, i jest w pełni sprawny |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 8 Październik 2007, 21:22
|
|
|
Bo wszelkie tego typu zjawiska są blokowane przez fona |
|
|
|
|
 |
|
Nowy albo niemowa
|
Wysłany: 9 Październik 2007, 20:43
|
|
|
Wszystko działa bez problemu
Wielkie dzięki Vekh, piwko dla Ciebie |
|
|
|
|
 |
|
Do przodu :)
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 15:35
|
|
|
gdze moge ściągnąć Nokia Software Updater bo tamten link nie działa
[ Dodano: 2007-10-10, 17:24 ]
ok już ściągnąłem ale mam problem jak włączam to po jakimś czasie wyskakuje mi "połączenie sieciowe przerwane.Sprawdź połączenie sieciowe i ustawienia zapory systemu, które może nieumożliwiać prawidłową pracę aplikacji" co mam zrobić |
|
|
|
|
 |
|
Administrator z powołania prezes
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 16:52
|
|
|
| piter_666 napisał/a: | | Sprawdź połączenie sieciowe i ustawienia zapory systemu |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 16:53
|
|
|
| już to zrobiłem dlatego napisałem tego posta |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 17:13
|
|
|
"Sprawdź" miało być w domyśle "dodaj do zaufanych Nokia Software Updater" |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 17:15
|
|
|
| gdzie moge to zrobić |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 18:45
|
|
|
panel sterowania/centrum zabezpieczen/zapora systemu windows/wyjatki
chyba ze uzywasz innego firewalla - w takim wypadku musisz poszukac w jego konfiguracji. |
|
|
|
|
 |
AdSense
Status: Online
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 20:16
|
|
|
nie mam czegoś takiego jak centrum zabezpieczen
[ Dodano: 2007-10-10, 21:22 ]
mam tylko w panelu -> opcje internetowe -> zabezpieczenia -> zaufane witryny
ale tam da sie dodać chyba tylko strony a nie programy |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 13 Październik 2007, 15:46
|
|
|
| piter_666 napisał/a: | | nie mam czegoś takiego |
nie masz service packa 2, szukaj w google - POTRZEBNE
później: Panel Sterowania > Połączenia Sieciowe > Prawym na Twoim połączeniu (np Neostrada), Właściwości > Zakładka "Zaawansowane" > kliknij Ustawienia > w oknie które wyskoczy przejdź do zakładki "Wyjątki" tam dodajesz programy |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 13 Październik 2007, 17:59
|
|
|
w drugim komputerze mam centrum zabezbieczen teraz już prawie wszystko gra włącza sie i wyszukuje aktualicacji , z godzine czekam i wyskakuje mi błąd ze nie znaleziono aktualizacji.
Zmieniłem PC na to ME więc powinno coś sie znaleźć chyba.Co robić |
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 13 Październik 2007, 18:00
|
|
|
| hexen napisał/a: | | nie masz service packa 2 |
Eeee... to wtedy chyba nie ma też zapory systemowej??
Piter - to sprawdź, jak możesz na innym fonie. |
|
|
|
|
 |
|
|